Andrea Jardí novena a l’Eslàlom de Copa d’Europa d’Aramón Formigal

Les proves finals de la temporada de Copa d’Europa d’esquí alpí es van posar en marxa el diumenge 13 de març amb la disputa del Eslàlom femení. Un molt bon resultat per al nostre esquí, ja que la catalana Andrea Jardí s’ha classificat en 9a posició en una prova que va guanyar l’austríaca Jessica Depauli. Aquest resultat fa entreveure que l’exigent esquiadora catalana té molt a dir en les pròximes jornades, ja que aquest any ha preparat sobretot les proves de velocitat.

L’excel·lent actuació d’Andrea Jardí es va forjar en dues bones baixades sobre una pista on la neu estava una mica tova a causa de les fortes nevades dels últims dies al Pirineu. No obstant això, els equips de l’estació s’han acurat al màxim per deixar el traçat en condicions òptimes. A la primera, la catalana va ser de les poques que va baixar dels 50 segons (49s92), mentre que en la segona va marcar 52s41, millorant en relació a les seves rivals. El primer set va veure com l’austríaca Jessica Depauli trencava tots els registres amb un temps de 49s12, un marge que li seria fonamental per acabar vencent, ja que les alemanyes Simona Hoesl i Monica Huebner van pressionar moltíssim, fins al punt que, al final, les diferències van ser mínimes: Depauli es va fer amb l’or per només una centèsima sobre Hoesl (1m41s61 per 1m41s62) i cinc sobre Huebner (1m41s66). Totes elles són habituals en les proves del circuit de Copa del Món.

"Andrea va sortir en el primer set amb el dorsal 40 i va aconseguir el 13è millor temps. Ja en la segona, va continuar millorant fins a acabar en aquest novè lloc", va explicar Massimo Vitalini, entrenador de la RFEDI i tècnic de la catalana Andrea Jardí. "Estem molt contents amb aquest resultat. Ens ha servit per millorar punts, de manera que probablement l’any que ve l’Andrea s’hagi guanyat estar a la primera sèrie –entre les 15 primeres- en els Eslàloms de Copa d’Europa".

Sent l’Eslàlom una disciplina que la corredora de Dynastar no ha preparat especialment aquesta temporada, en què s’ha centrat més en les proves de velocitat, tot fa pensar que en els pròxims dies pot obtenir fins i tot millors resultats. El mateix Vitalini així ho afirmava: "El dilluns disputarem el Gegant a la mateixa pista que té un pendent mitjana i no presenta complicacions. Esperem un bon resultat, perquè l’Andrea ho ha fet molt bé aquesta temporada".

Jardí i Terra competiran en les finals

Dos dies després que la Molina acollís un Gegant femení de la Copa d’Europa, el testimoni competitiu internacional a Espanya el recull Aramón Formigal. L’estació d’esquí alt aragonesa reuneix, si és el cas per partida doble (homes i dones), entre demà i divendres, a esquiadors de 16 països, 14 d’ells europeus (Àustria, Alemanya, França, Itàlia, Suïssa, Eslovènia, Gran Bretanya, Bèlgica, Bulgària, Liechtenstein, Noruega, Finlàndia, Suècia i Espanya), a més del Canadà i USA, que aportaran més de 200 corredors. Espanya comptarà amb una nodrida representació, liderada per les seves màximes figures en esquí alpí, com són Maria José Rienda, Andrea Jardí, Ferran Terra i Paul de la Cuesta.

Els esquiadors més joves veuen una excel·lent oportunitat en competir a casa. Així ho creu el ceretà Ferran Terra, que acaba de complir 24 anys. L’esquiador de Rossignol va comentar que està "il·lusionat i amb moltes ganes de fer un gran paper" a la que serà la seva primera participació en les finals de Copa d’Europa. El mateix objectiu s’ha posat el basc format a La Vall d’Aran Paul de la Cuesta, de només 22 anys, que considera que la prova és "l’oportunitat de fer un bon paper". L’esquiador de Salomon, que ja va estar a Formigal disputant el Campionat del Món Júnior el 2008, va exalçar la gran qualitat de les pistes i instal·lacions d’Aramón Formigal.

Estar entre les deu o les quinze primeres és l’objectiu que Massimo Vitalini, entrenador d’Andrea Jardí, s’ha marcat per a la jove esquiadora catalana, cada dia més consolidada com a promesa de l’esquí espanyol i probable relleu de María José Rienda. La catalana participarà en les quatre proves, tot i que, segons el parer de Vitalini, és el Eslàlom Gegant la modalitat en què Jardí té més possibilitats.

Aramón Formigal i la programació de la Copa d’Europa

Formigal espera rebre prop de 800 persones entre participants, entrenadors, equip tècnic i premsa, als quals cal sumar els aficionats que s’acostin a gaudir de les proves. Tot està a punt per les finals de la Copa d’Europa en les quatre disciplines: Descens, Súper Gegant, Eslàlom Gegant i Eslàlom. Les proves de dimecres 16, dijous 17 i divendres 18 seran retransmeses en directe per Televisió Espanyola a través del seu canal de Teledeporte, senyal que serà enviada als països europeus, així com a la seva pàgina web. Es preveu que al voltant de 70 periodistes i personal de mitjans de comunicació cobreixin l’esdeveniment. Un programa paral·lel de més d’una vintena d’activitats servirà per potenciar la convivència i relaxar la tensió pròpia de l’esdeveniment.

La pista Collado va ser el diumenge l’escenari de l’Eslàlom (SL) mentre que també ho serà per a les proves de Gegant (GS). Les dones competiran avui dilluns 14 i els homes disputaran aquesta mateixa prova demà. Dimecres, 16 de març, serà el torn del SL masculí, també a la pista Collado, i de la prova de Descens (DH) femení, que tindrà lloc a la pista Tres Hombres de l’estació. En aquesta pista es celebrarà, dijous 17, el Súper Gegant (SG) de dames. La prova de DH tindrà lloc el divendres 18 de març. Dissabte, 19 de març, el Súper Gegant masculí tancarà una setmana de competició.

Segons han informat des de Formigal, la competició comptarà amb les figures més rellevants del moment en l’esquí, entre els quals es troba la sueca Frida Hansdóttir, vuitena en proves de Copa del Món i quinzena en els Jocs de Vancouver, o l’alemanya Fanny Chmelar, situada al Top Ten de la categoria d’Eslàlom a la Copa del Món. En la categoria masculina, el francès Thomas Frey, dotzè al Mundial i el suec Jens Byggmark, setè en una prova de la Copa del Món i 22è en els Jocs de Vancouver. Tots ells, en els primers llocs de la classificació de la Copa d’Europa.

Més informació al web de la FCEH – disciplines.