Barcelona-Pirineu 2022

Barcelona-Pirineu 2022 incorpora els nous membres de la Generalitat a la Comissió Directiva

La Comissió Directiva aprova els dos documents que serviran a l’Oficina Tècnica per a redactar el Projecte Tècnic de la Candidatura que es presentarà al juliol i en el que la FCEH ha aportat gran quantitat d’informació.

La candidatura Barcelona-Pirineu 2022 va formalitzar en la reunió del passat divendres 15 d’abril la incorporació dels nous membres de la Generalitat de Catalunya a la Comissió Directiva, el màxim òrgan executiu del projecte olímpic. Els membres que passaran a formar part d’aquesta comissió són Secretari de Govern, Germà Gordó; el Secretari General de Presidència, Francesc Homs; el Secretari de Territori i Mobilitat, Francesc Damià Calvet i el Secretari General de l’Esport, Ivan Tibau.

A la reunió, la quarta que celebra la Comissió Directiva, es van aprovar dos documents que regiran el treball de l’Oficina Tècnica en l’elaboració del projecte tècnic, que es donarà a conèixer al mateix organisme el mes de juliol vinent. El projecte tècnic definirà les localitzacions de les seus de competició i entrenament, de les viles olímpiques i de les infraestructures complementàries vinculades a la realització dels Jocs. També definirà el llegat de la candidatura.

És en aquest context on es va presentar el primer document que té per títol “Construint el llegat de la Candidatura Olímpica al Pirineu”, que expressa la voluntat d’engegar un projecte conjunt de la ciutat amb tot el Pirineu. El document reflecteix els pensaments de les sis reunions territorials realitzades durant el mes de febrer, i entre d’altres fites, es proposa analitzar quin Pirineu volem el 2023 des de la complicitat, des de la unitat i des del treball conjunt. El document es fixa com a objectius diverses premisses, inspirades en varis Plans Territorials, que serviran de marc per al desenvolupament del llegat olímpic.

L’esport, clau en el projecte

En el dossier tècnic de Candidatura que cal presentar al COE i posteriorment al CIO, el llegat esportiu té un pes molt rellevant. Per això, la promoció de l’esport és un dels criteris bàsics sobre els quals se sustenta la Candidatura Barcelona Pirineu 2022.

En aquest sentit, la Comissió Directiva va aprovar el segon document, “L’esport un factor clau en el projecte olímpic i paralímpic”,  que reflecteix el repte de fer que el nostre país passi a incorporar-se a la primera línia dels països tradicionalment organitzadors dels grans esdeveniments i formadors dels esportistes més destacats. En aquest sentit, Barcelona Pirineu 2022 ha de ser un model, una referència internacional, per aquells països que compartint les mateixes dificultats objectives per raons climàtiques i disposant d’una estructura de pràctica i de resultats esportius molt  dèbils, tenen la voluntat d’incorporar-se a la gran família dels esports de hivern.

El text cita nou punts clau en la promoció dels esports d’hivern que impliquen a totes les administracions:

·       Cal un marc de planejament  i un programa d’actuació d’inversions pel període 2012-2022 que ens permeti satisfer els requeriments de les instal·lacions necessàries per la celebració dels Jocs Olímpics i Paralímpics, així com un sistema d’instal·lacions que pugui acollir la promoció i el desenvolupament dels esports de hivern.

·       Cal un Pla de millora de les estacions d’esquí.

·       Cal un nou model de promoció de l’esport de gel i neu.

·       Cal definir el protagonisme esportiu dels Pirineus –les comarques  pirinenques– dins del sistema esportiu català.

·       Calen estratègies de l’esport d’alt nivell: plans ARC 2012-2022 de totes les especialitats.

·       Cal l’impuls d’un centre d’entrenament dels esports d’hivern.

·       És necessària una campanya de promoció dels valors de l’olimpisme i d’introduir els esports d’hivern en el programa esportiu escolar.

·       Cal fer un programa d’organització d’esdeveniments internacionals fins al 2022.

·       Cal promoure una cultura  mediambiental en el moviment esportiu.

Més informació al web de la FCEH – disciplines.