Bona actuació de l’equip de la FCEH a la Copa del Món de Telemark

De l’11 al 13 de febrer s’ha disputat a Gran Pallars Espot la Copa del Món FIS de Telemark.

Tres membres de la FCEH han signat una molt bona actuació encapçalada per la catalana Raquel Bau, 10a a l’sprint. Per la seva banda, el madrileny que viu a la Vall d’Aran, Tomàs Testillano, ha finalitzat 16è a l’spring i el ceutí també veí de la Vall d’Aran, Sergio García, 26è al gegant.

La prova, que es va saldar amb un notable èxit d’organització, va estar dominada, com s’esperava, per francesos, suïssos, noruecs i suecs. La millor classificació entre els membres de l’equip de la FCEH la va obtenir la catalana Raquel Bau, amb la desena plaça, que tornava a la competició després de ser mare. Durant el cap de setmana es van disputar també els Campionats d’Espanya de Telemark.

A la cita hi va ser una delegació de la candidatura olímpica Barcelona-Pirineu 2022 per tal de conèixer els detalls de l’organització. La comitiva va estar encapçalada per Oscar Grau, director gerent de l’Oficina Tècnica, que es va entrevistar amb Joan Sala, conseller delegat de la societat Gran Pallars, l’empresa que explota les estacions d’Espot i Port Ainé. Acompanyaven Grau la exolímpica Mònica Bosch i també Martí Niubó, ambdós de l’Oficina Tècnica, que van seguir en tot moment els detalls de la competició. Aquest grup va estar també assistit pel president de la FCEH, Ramon Carreras, que va explicar el creixement que està experimentant aquest esport a tot el món.

La primera jornada, divendres, va començar amb la prova de Gegant, una de les tres modalitats del Telemark. La competició, a dues mànigues i amb un salt al mig del recorregut, es va disputar a la pista de la Pala Eixe d’Espot (l’altra pista utilitzada va ser l’Estadi), sobre un traçat de 1.310 metres. Hi va haver sorpresa en categoria femenina, ja que la suïssa Sandrine Meyer va superar al seu compatriota Amelie Reymond, que estava invicta aquesta campanya. El bronze va ser per la sueca Lisa Englund. La vallesana Raquel Bau, que tornava després de ser mare, va acabar desena. En la categoria masculina, el francès Sven Lau va imposar la seva llei i es va afermar a la general de la Copa del Món. Era la seva sisena victòria a la Copa del món i la segona d’aquesta campanya. El podi el van completar els noruecs Harald Kvaerner i Erik Rykhus. El millor espanyol va ser l’esquidor de Ceuta establert a la Vall d’Aran Sergio García, 26è, els aragonesos Javier Martín i el joveníssim de 16 anys Rubén Subías es van classificar en les posicions 27 i 29, respectivament.

El dissabte tocava modalitat de Sprint, i el francès Philippe Lau va encadenar la seva cinquena victòria consecutiva i la setzena victòria en el circuit. Els 100 punts sumats li van permetre reafirmar-se en el liderat absolut de la Copa del Món, quan ja només resten quatre proves. Lau va superar al seu germà petit Chris i al noruec Eirik Rykhus. El millor espanyol va ser el madrileny i que viu a la Vall d’Aran Tomás Testillano, setzè, que es va incorporar a la competició de dissabte. Javier Martín va ser el 28, Sergio García el 29 i Rubén Subías va acabar el 32. En categoria femenina, doblet noruec amb Sigrid Rykhus i Katinka Knudsen. Rykdus, triple ex campiona mundial, ha tornat amb força al circuit després de provar el esquicross. La gran dominadora del circuit, la suïssa Amelie Reymond, líder de la general i de les tres especialitats, va signar el seu pitjor resultat en acabar quarta. Raquel Bau va acabar dotzena.

La jornada es va tancar amb la disputa del Campionat d’Espanya de Sprint, el títol revalidar Testillano i Bau. En dones segona va ser Laia Suriñach, de la Federació Asturiana i tercera María José Alandi de la Aragonesa. En homes Martín va ser segon i García tercer.

Diumenge, a la tercera i última jornada, es va viure l’espectacle de la modalitat de Clàssic, considerada la prova reina: un únic descens de 1,4 km amb un salt a meitat del recorregut, un peralt per fer un gir de 360 graus i un Sprint amb tècnica de skating d’esquí de fons. El suec Mattias Wagenius, campió de la Copa del Món, es va imposar per aconseguir la seva primera victòria parcial de la temporada. El suís Bastien Dayer va ser segon i el noruec Harald Kvaerner, tercer. El millor espanyol va ser Testillano, 18è. Entre les dones, domini suís amb victòria de Sandrine Meyer i plata per Amelie Reymond. Aquest triomf permet a Meyer optar al títol parcial de l’especialitat en lluita amb Reymond (280 punts per 260). La catalana Raquel Bau va ser onzena. Després de Testillano, el millor espanyol classificat va ser Sergio García, 30, seguit de Rubén Subías, 32, i en la 33ª posició va acabar Javier Martín.

En el campionat d’Espanya, la primera dona classificada va tornar a ser la catalana Raquel Bau seguida de l’aragonesa Alandi. En homes, el corredor de la federació catalana Tomàs Testillano va tornar a brillar mentre que el podi es va completar igual que el dissabte amb l’aragonès Martín i el també corredor per la Federació Catalana (FCEH) Sergio García. Van tenir especial esment en aquests campionats els júnior de 15 i 16 anys, respectivament, Iñigo Jiménez, de la Rioja, i l’aragonès Rubén Subías.

Resultats complets de la Copa del Món de Telemark i dels Campionats d’Espanya de Telemark a Gran Pallars Espot a la web de la FCEH – disciplines.

Crèdit de foto: photoset.es