Copa d’Europa de Discapacitats a La Molina

Des del dilluns 14 fins al dijous 17 de març es portaran a terme a l’estació ceretana de La Molina les finals de la Copa d’Europa IPC –1er Trofeu Diputació Girona per a Discapacitats. Unes competicions organitzades amb el suport de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) i on participaran 70 esportistes de 14 països entre els que destaquem els espanyols Jon Santacana i Gabriel Gorce a més de la ex dona de Paul McCartney, Heather Mills, o Irene Villa, que va sobreviure a un atemptat d’ETA.

 

Un any més l’alt nivell demostrat pels esquiadors discapacitats arriba a La Molina, aquest cop amb les finals de la Copa d’Europa de l’International Paralympic Committe.

Entre els participants de les proves cal destacar a l’ex dona del Beatle Paul McCartney, Heather Mills, en la categoria d’amputats per sota el genoll. Mills, ex model que va estar casada amb el cantant entre 2002 i el 2008, va ser atropellada el 1993 per una moto i li van haver d’amputar la cama esquerra per sota el genoll. Ella no és un cas excepcional, encara que sí mediàtic, entre els 70 participants en aquestes proves que per mitjà de l’esport troben una bona manera de recuperar-se i seguir dedicant la seva vida a la passió esportiva.

 

La primera prova a disputar serà la Súper Combinada (SC) en la que els competidors competeixen en dues disciplines tan diferents com el Súper Gegant (SG) i l’eslàlom (SL) el mateix dia on la classificació es treu de sumar els temps. El dimarts es portarà a terme el SG, dimecres el Gegant (GS) i dijous es tancarà aquesta Copa d’Europa 2010-2011 amb SL. Serà a l’estadi de Roc Blanc on es decidiran les classificacions finals del màxim circuit continental d’esquí per a discapacitats.

 

Sota la pressió de les nevades

Les fortes nevades de les darreres hores han obligat a La Molina i a tota l’organització a treballar de valent per condicionar el traçat de Roc Blanc que ha rebut fins a 30 cm de neu. El diumenge els contendents han pogut entrenar Súper Gegant al Torrent Negre mentre les màquines trepitjaneu i els equips tècnics de l’estació treballaven sense descans per a deixar l’estadi de la difícil pista de Roc Blanc en perfectes condicions.

 

Llarga experiència organitzativa i impressionant equip espanyol

L’estació de La Molina, situada entre les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i  el Berguedà, és propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, i ha estat seu de nombroses Copes d’Europa i Copes del Món tant en esquí alpí com en snowboard i discapacitats. Aquesta edició l’organització està a càrrec de La Molina, Comitè Paralímpic Espanyol, Real Federación Española Deportes de Invierno, Federació Catalana Esports d’Hivern, Diputació de Girona i Associació Play and Train. Ara l’estació catalana està treballant de valent en per a que el 2013 els Mundials d’esports d’hivern per a Discapacitats IPC es facin a La Molina. De fet, Sylvana Mestre -presidenta del comitè tècnic d’esquí alpí IPC- ha declarat que “La Molina sempre ha dedicat grans esforços a les curses de discapacitats fent que siguin un èxit en totes les seves edicions i en un futur espero poder celebrar a l’estació ceretana esdeveniments de encara més volada”.

 

La darrera competició de discapacitats d’alt nivell a La Molina es va portar a terme el gener de 2010 quan l’estació va acollir una etapa del circuit també de Copa d’Europa en les disciplines de SC, GS i SL que van deixar nombroses medalles per a l’equip espanyol. Tenint en compte els resultats de l’any passat, en deficients visuals a La Molina caldrà seguir noms com Jon Santacana –guanyador en SC i GS- i Gabriel Gorce –segon en GS-. També seran presents en discapacitats físics Oscar Espallargas, que va en cadira, o Úrsula Pueyo, amputada femoral. Per altra banda, seran també presents nombrosos corredors espanyols de la Fundación También entre els que destaquem a Irena Villa que va perdre les dues cames en un greu atemptat d’ETA el 1991. Actualment combina la seva feina de periodista amb la d’esportista ja que sempre que pot entrena amb l’equip de la Fundación.

 

Per a més informació específica de l’esport per a discapacitats: www.paralympic.org

 

Més informació al web de la FCEH – disciplines.