Dos fondistes catalans participaran als Mundials d’Esquí Nòrdic d’Oslo 2011

Els catalans Laura Orgué i Vicenç Vilarrubla es troben ja a Oslo disposats a afrontar el seu gran objectiu d’aquesta temporada: els Campionats Mundials d’Esquí Nòrdic, que es van iniciar el passat dimecres 16 amb les disputa de proves classificatòries.

Els esquiadors de fons es troben a la capital noruega a punt per disputar els Mundials d’Esquí Nòrdic d’Oslo 2011 que tindran lloc des del 23 de febrer fins al 6 de març. El català Joan Erola, tècnic de la RFEDI, serà el màxim responsable de l’equip, format també pels fondistes Javier Gutiérrez, Ioseba Rojo i Diego Ruiz. Les proves en les que participaran els seleccionats catalans són les següents:

– Laura Orgué (modalitat i data carrera): 15 km persecució (26 / 2); 10 km clàssic (28 / 2), 30 km patinador (5 / 3)

– Vicenç Vilarrubla: 30 km persecució (27 / 2), 15 km clàssic (1 / 3), 50 km patinador (6 / 3)

La iguadalina Laura Orgué, l’única noia de l’equip, està tenint destacades actuacions en el que portem de temporada. Es troba en gran forma i el seu objectiu és la prova llarga, que és la que més s’adequa a les seves condicions de patinadora. El català Vicenç Vilarrubla també aposta per la prova maratoniana. De fet, està inscrit en els 15 km estil clàssic, però bàsicament per provar el circuit i condicionar-se al recorregut.

Abans d’arribar a terres noruegues, els fondistes han competit en estacions d’Europa, per tal d’arribar a Oslo en les millors condicions. Fa dues setmanes, els catalans Laura Orgué i Vicenç Vilarrubla van participar a Forni di Sopra (Itàlia). Ella va creuar la meta en la 21ª posició en els 10 km de clàssic, mentre que l’urgellenc es classificava en la 45ª plaça dels 15 km clàssic. 

Posteriorment, el cap de setmana del 19 i 20 de febrer, Orgué va competir a Campra (Suïssa), en una prova de la Copa Alpina. Allà, la fondista catalana va estar excepcional: 9ª als 20 km; 6ª als 10 km clàssic (persecució), 9ª als 5 km patinador i 12ª als 2,5 km patinador. Per la seva banda, el fondista de Bellestar va intervenir en l’última prova de la Copa del Món prèvia als Mundials. Va ser a Noruega, a la localitat de Drammen, sobre 15 km estil clàssic. Vilarrubla va finalitzar en la 66ª posició.

Els Mundials, en marxa

Els Mundials van començar el dimecres amb les proves de qualificació per als 10 quilòmetres femenins i els 15 km masculins d’estil clàssic. Els aficionats noruecs van mostrar la seva passió pel seu esport nacional i en gran nombre es van prestar a animar els participants.

Una de les grans atraccions de la jornada va ser la presència del kenyà Philip Boit, el primer del seu país a ser olímpic en esquí quan va participar en els Jocs de Nagano1998. Boit ha tingut el suport personal i l’assessorament de la múltiple campiona olímpica i mundial Bjoern Dæhlie. Tota la família Boit va ser convidada a Noruega. Boit va acabar en 42ª posició i no es va classificar per entrar al quadre final. Sí que ho van fer les deu millors dones i els deu millors homes. Les finals dels 10 i els 15 km clàssics es disputaran el proper dilluns i dimarts, respectivament.

Oslo estrena nou Holmenkollen

Aquesta 48ª edició mundialista se celebra a la considerada capital mundial dels esports d’hivern, una ciutat que ja va ser amfitriona d’aquest esdeveniment en els anys 1930, 1966 i 1982. Per això, i després d’anys d’intensos preparatius, Oslo ha presentat per a aquests Mundials una nova instal·lació esportiva en el famós Holmenkollen.

A la capital noruega es disputaran un total de 21 proves amb medalla d’or en joc. L’esport amb major nombre de proves serà l’esquí de fons que comptarà amb 12 modalitats (sis de dones i sis d’homes) i en què participaran els fondistes catalans. Mentrestant, els salts d’esquí disposen de cinc proves, incloent la modalitat femenina, que es disputarà per segona vegada després de debutar en la passada edició mundialista del 2009. Per la seva banda, la combinada nòrdica comptarà amb quatre disciplines. No cal dir que el Campionat 2011 promet ser un espectacle magnífic amb la participació de 53 països i un total de 653 atletes, dels quals 437 prendran part en les proves de fons.

El Comitè Organitzador d’Oslo 2011 i el principal lloc de competició -la remodelada àrea de Holmenkollen, destinada a les proves de fons- estan a punt i amb pistes que contenen més de 50 cm de neu.

Les pistes a Oslo són difícils i sobretot la tradicional cursa de 50 km està considerada una de les més difícils del món a causa de les seves exigents pujades. "Tota la gent de l’esquí de fons sap que el guanyador de la prova de 50 km serà considerat l’esquiador més fort del Mundial", ha dit el director esportiu de l’organització Oslo 201, John Aalberg.

Més informació a la web de la FCEH – disciplines.