Els catalans Carlos Manich i Isaac Vergés es classifiquen 12è i 18è a la final de Slopestyle als Mundials Snowboard FIS La Molina

La vuitena i última jornada dels IX Mundials Snowboard FIS La Molina 2011 va tenir un final de festa espectacular, amb quatre campions del món d’una tacada i amb una massiva afluència de públic a l’estació gironina xifrada en 8.000 persones. Va ser també la millor jornada per als catalans de l’equip espanyol, ja que dos dels seus homes van disputar la final de l’Slopestyle (SBS), en què Isaac Vergés va acabar 12è i Carlos Manich 18è. Un gran epíleg per a un gran esdeveniment: els primers Mundials celebrats al Pirineu. La desena edició dels Mundials tindrà lloc d’aquí a dos anys a la localitat canadenca de Stoneham (Quebec).

A causa del ajornament de divendres, degut al vent, les finals masculina i femenina del Eslàlom Paral·lel (PSL) van coincidir amb la de l’última de les sis proves de la competició, el Slopestyle (SBS). Hi va haver, doncs, quatre títols en joc que es van adjudicar l’austríac Benjamin Karl (el gran triomfador aquí, amb dues medalles d’or) i la noruega Hilde-Katrine Engeli, al PSL, i el belga Sepp Smits i la finlandesa Ennio Rukajärvi, al SBS.

El SBS ha estat sens dubte el gran protagonista, tant d’aquesta última jornada com de tot el Mundial. La importància de la Molina 2011 és que, gràcies a la seva inclusió a última hora (novembre) en el programa competitiu i l’èxit de públic obtingut (8.000 espectadors), la FIS compta amb un poderós argument per aconseguir que el Slopestyle triomfi en l’escena olímpica. Avui, les dues finals disputades van aportar tot l’espectacle d’aquesta popular prova de freestyle en què, sobre un circuit, el rider ha de realitzar diferents exercicis en l’aire, així com sobre rails, calaixos o baranes. No és contra el rellotge, sinó que els jutges puntuen l’estil i la dificultat de l’execució. 


La final la van disputar 18 competidors, després que a primera hora es completés la segona eliminatòria, ajornada el divendres a causa del vent. Entre ells hi havia dos catalans: Carlos Manich i Isaac Vergés. En la primera de les dues mànegues sobresortí el desconegut suec Niklas Mattsson, que amb un recorregut impecable va aconseguir 28.01 punts i va deixar la resta enrere. Entre ells hi havia el belga Sepp Smits, medalla de bronze en el Big Air de la jornada d’obertura, a Barcelona. Smits, amb 26.07, va arriscar en la segona presa i va fregar la perfecció amb una puntuació de 28.07, obligant al suec, l’últim a baixar, a superar-lo.
Però la pressió va poder a Mattson, que va caure i va haver d’acontentar-se amb la plata gràcies al seu primer intent. El bronze va acabar en mans d’un finlandès, Ville Paumola, amb 26.02 punts, també en el segon assaig.

Dels catalans, el millor classificat va ser Isaac Vergés, amb una excel·lent 12ª plaça guanyada amb 19.07 punts en el segon intent (al primer només havia aconseguit 10.5). Pel que fa a Carlos Manich, tampoc va estar bé en el primer (10 punts, sempre per no planxar EL seus salts i per recolzar-se amb les mans a la recepció), i en el segon les coses li van ser fins i tot pitjor (6.8).

SBS ha estat sens dubte el gran protagonista, tant d’aquesta última ‘No hi va haver vent aquesta vegada i la pista estava perfecta. Me la vaig jugar en el segon intent i tot va sortir perfecte. Aquesta medalla d’or em reconforta molt, perquè al Big Air vaig estar a punt de aconseguir-la, però em vaig haver de acontentar amb la plata ‘, va dir el primer campió del món de SBS, el belga Smits. ‘Tots els que practiquem Slopestyle estem ansiosos per ser olímpics. Esperem que el SBS entre amb força en els Jocs i que hi hagi tan bones pistes com la que hem gaudit aquí.

També els espanyols es van mostrar molt satisfets amb aquesta primera edició mundialista, que els obre les portes d’uns Jocs. ‘S’ha demostrat que el SBS és una prova molt atractiva per al públic i que té molt de futur. Nosaltres continuarem treballant dur per acostar-nos als millors del món. De moment, ser finalistes ha estat un èxit que volem compartir amb tots ‘, van assenyalar a l’uníson Vergés i Manich.

Imatge d’Isaac Vergés a la final de Slopestyle dels Campionats del Món Snowboard FIS La Molina 2011. Crèdit de foto: Vicky Volpini – Fotoneu