Els especialistes de Big Air han estrenat la rampa del Palau Sant Jordi amb els primers entrenaments, un dia abans de la inauguració oficial del Mundial Snowboard la Molina 2011

Els Mundials Snowboard la Molina 2011, que es disputen del 14 al 25 de gener, reuniran a centenars d’especialistes, la majoria dels quals ja van ser campions en la passada edició o lideren les taules FIS en les seves respectives disciplines. Avui divendres, un dia abans de la inauguració i que es disputin les primeres medalles, els homes del Big Air li han pres el pols a la rampa del Palau Sant Jordi de Barcelona. El diumenge li tocarà el torn a la Molina, que acollirà la resta de les modalitats que se celebren en aquest esdeveniment, únic fins ara al Pirineu.

La Molina (Cerdanya), 14 gener

En aquesta novena edició mundialista d’Snowboard van a competir molts dels homes i dones que van pujar als diferents podis en l’última edició mundialista, celebrada fa dos anys a la localitat sud-coreana de Hoengseong. Concretament en el Big Air (BA), la prova amb la qual s’inicien les competicions i l’única que no es disputa a l’estació ceretana, estaran l’encara campió en títol, el finlandès Marku Koski, així com el subcampió en aquell 2009, el belga Sepp Smits.

 

A més dels dos medallistes, també es compta amb la presència molts dels primers classificats a dia d’avui en el rànquing de la Copa del Món FIS: l’austríac Stefan Falkeis, el canadenc Sachary Stone, el finlandès Petja Piiroinen; l’eslovè Marko Grilc, el suís Gian-Luca Cavigelli o el suec Niklas Mattsson. Espanya, per la seva banda, compta amb un equip de quatre especialistes compost per Carles Torner, Carles Manich, Josep Castellet i Isaac Vergés.

 

El Big Air és l’única de les modalitats presents en aquests Mundials amb participació masculina exclusivament. Per aquest motiu el nombre d’inscrits sigui inferior al de la resta de disciplines. Els 52 riders confirmats han estrenat la rampa de 31 metres instal dins del pavelló olímpic en ocasió dels primers entrenaments oficials, que es van desenvolupar en dues tandes d’una hora cadascuna, amb 26 esportistes per mànega.

 

Demà, primeres medalles

La competició oficial de Big Air tindrà lloc el dissabte, després de la cerimònia inaugural al mateix Palau Sant Jordi, que també avui ha viscut un assaig general. L’escenografia està integrada absolutament en l’espai esportiu, aprofitant la rampa, que té una poderosa presència al Palau i que actuarà de gran icona central.

 

Dissabte, el públic accedirà al Palau a partir de les 12:00. Mitja hora després començaran les qualificacions oficials del Big Air. A les 17:00 es prepararà la pista per a l’acte inaugural. Una vegada el campionat sigui oficialment inaugurat, l’espai s’enfosquirà i es farà un silenci absolut per donar pas a l’espectacle ‘Snowdrums’ (tambors de neu).

 

Acabada la cerimònia, començarà la competició esportiva pròpiament dita del Big Air, la primera de les proves del Mundial. El BA consisteix en un salt on els snowboarders demostren les seves habilitats fent rotacions a l’aire abans de ‘aterrar’. Es duen a terme dues mànegues classificatòries, d’on surten els 12 classificats per a la final, que es disputa ja a tres mànigues. El resultat final s’extreu de les puntuacions de les dues millors de les tres mànigues valorades per cinc jutges. Es valora la dificultat i amplitud de cada maniobra efectuada pels participants.

 

Els espectadors podran gaudir dels escalfaments dels esportistes i, a les 19:00, després de posar la pista de nou en condicions i que la provin els obridors, començarà el primer set. Es calcula que la competició de Big Air durarà una hora, fins a les 20:00. Vint minuts després, es procedirà al lliurament de les medalles, les primeres d’aquests 9ns Mundials d’Snowboard FIS.

 

 

Els riders catalans confien en donar la sorpresa

 

• Els quatre integrants de l’equip que representarà a Espanya en el Big Air (BA), la primera prova del programa competitiu dels IX Mundials Snowboard la Molina 2011, es mostren molt il.lusionats i esperançats en el seu debut. El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà avui la cerimònia inaugural i també el BA amb el cartell de ‘no hi ha entrades’. El suport del públic serà fonamental perquè algun dels espanyols aconsegueixi classificar-se entre els dotze primers, guanyant-se així el pas a la selecta final davant la flor i nata internacional

 

La Molina (Cerdanya), 14 gener 2011

 

L’equip espanyol de Big Air està format per Carles Torner, Carlos Manich, Josep Castellet i Isaac Vergés. Els quatre són vint anys. Tenen qualitat i il.lusió. Avui, a partir de les dotze, lluitaran per estar entre els millors. Els tres primers estan en el Top-50 de la classificació FIS, però encara lluny de poder lluitar per les medalles davant els grans especialistes mundials. Per això, aconseguir ficar-se a la final, a la qual arriben els dotze millors de les eliminatòries, seria tot un èxit per a ells i per al surf de neu espanyol. L’important és que tots ells tenen un plus de motivació: que el Mundial es disputi a casa i que un Sant Jordi ple els porti a coll.

 

‘Estem superemocionados, amb una il.lusió bàrbara’, comentava Manich després de l’última sessió d’entrenaments, celebrada ahir a la tarda al Palau. ‘El muntatge que s’ha fet aquí és increïble. Normalment competim a l’aire lliure, així que posar una rampa de 31 metres al mig del Sant Jordi és una obra sensacional. Si la nostra gent ens empeny amb els seus aplaudiments, jo no descarto que algun de nosaltres pugui ficar-se a la final … i en una final, tot és possible ‘.

 

Pel que es va veure ahir i pel que expliquen els propis membres de l’equip, que dirigeix el tècnic de la RFDEI Gerard Freixas, que més possibilitats té a priori d’aconseguir aquest mèrit és Carles Torner, àlies Torny. El seu ‘truc’ (categoria del salt) està entre els millors, més difícils i més ben valorats pels jutges: un doble volta, és a dir, un doble mortal amb rotació inclosa. Ell se sent molt satisfet de poder executar-lo i només espera poder clavar davant els jutges. ‘El vaig començar a assajar mentre entrenàvem a l’estació de Soldeu. A poc a poc li he anat agafant el tranquillo i, la veritat, avui m’ha sortit molt bé ‘, explicava. ‘Si demà em surt igual, pot servir-me per aspirar a ser a la final. Espero que la gent ens doni suport des de la grada, perquè l’entorn que s’ha construït aquí és màgic ‘.

 

Cada rider tindrà dues oportunitats en les eliminatòries, que se celebraran a partir del migdia. Els jutges valoraran el millor dels dos salts, i els dotze especialistes ben valorats disputaran la final per les medalles, que començarà a les 19:00, dues hores després que s’hagi executat una espectacular cerimònia inaugural en el propi Sant Jordi. Ja a la final, els participants disposen de tres salts, dels dos primers, els jutges trien un. El tercer és el decisiu, ja que servirà per fer la mitjana amb el seleccionat.

 

En el rànquing FIS, Manich ocupa el lloc número 38, mentre que Torner és el 56 º. En el 50 º es troba Josep Castellet, germà de Queralt (la gran absent en el Half Pipe, quan els Mundials es traslladin de Barcelona a la Molina) i, com els seus altres companys, habitual en les proves de Copa del Món i d’Europa. Castellet també creu que algun dels nostres pot donar la sorpresa. ‘Estem molt il.lusionats, i aquesta convicció ens dóna ales. Anem a saltar davant dels nostres familiars i dels nostres amics, així que sortirem hipermotivat. Sabem que és molt difícil, perquè els nostres rivals són sensacionals. Però s’ha d’intentar, i anem a intentar al màxim. L’escenari és magnífic, la primera vegada que es competeix indoor en una competició d’aquesta categoria ‘.

 

Isaac Vergés, el quart home espanyol, és un cas excepcional. Serà l’únic de todaq la selecció que prengui part en tres disciplines diferents en aquest Mundial: Big Air, Half Pipe i Slopestyle. Com els seus companys, espera fer-ho bé en una ocasió i en un moment excepcionals. ‘No podem desaprofitar, ni deixar escapar. Cada vegada estem més a prop dels que manen en el circuit. Comencem més tard que en altres països amb més tradició, però a poc a poc millorem ‘, diu Vergés, que en aquests Mundials estarà acompanyat del seu germà Rubén, que participarà en Half Pipe. ‘Tots els de l’equip estem desitjant que comenci ja la competició’.

 

El Big Air consisteix en un salt on els snowboarders demostren les seves habilitats fent rotacions a l’aire abans de ‘aterrar’. Es duen a terme dues mànegues classificatòries, d’on surten els 12 classificats per a la final, que es disputa ja a tres mànigues. El resultat final s’extreu de les puntuacions de les dues millors de les tres mànigues valorades per cinc jutges. Es valora la dificultat i amplitud de cada maniobra efectuada pels participants.

 

www.lamolina2011.cat