Era Marxa Beret entra en el circuit internacional Euroloppet

Els representants de les proves Euroloppet es van reunir el passat 14 de maig a la Junta General Ordinària de la Unió Europea dels Maratons d’Esquí de Fons (EUC), entitat sota la FIS, a Vimperk, República Txeca donant el vist-i-plau per a que la Marxa Beret entri dins el circuit.

Des de tota Europa, els representants de curses Euroloppet van viatjar a prop de Vimperk Kvilda, per discutir les innovacions i fer una avaluació de seguiment de la temporada passada. Una delegació d’Era Marxa Beret va assistir a la reunió i va demanar formalment l’entrada a l’Euroloppet. També ho van fer proves d’Àustria i d’Alemanya. Tots tres països es van sotmetre a votacions i es va aprovar la inclusió de les carreres de les tres nacions. La Marxa Beret i la Ganghoferlauf (Àustria) s’incorporen oficialment a l’Euroloppet a partir de la propera temporada 2012. En el cas de Kammlauf (Alemanya) s’incorporarà el 2013.

Era Marxa Beret

És la cursa popular d’esquí de fons més clàssica dels Pirineus i forma part del calendari de la FIS com a prova del circuit internacional de marxes populars (Popular Cross-Country races). Després de que, any rere any aconsegueixi èxits de participació i organització, amb 1.258 inscrits, la darrera carrera, finalment ja és dins de l’Euroloppet.

Era Marxa Beret es desenvolupa cada any a la zona de Beret “en un recorregut molt divertit a l’hora que especialment exigent”, segons declaracions d’alguns participants l’última edició. Es porta a terme al pla de Beret i si les condicions ho permeten s’arriba fins a Montgarri.

L’ambient és molt divers. Hi participen famílies, esportistes d’elit de la RFEDI i també grups de tecnificació de les federacions territorials, entre ells una nodrida representació dels catalans. El ventall d’edats d’aquesta cursa és increïblement ampli ja que en aquesta edició els més joves tenien 6 anys mentre que el participant més gran en sumava 80.

Organització consolidada

Sota la competent organització del Conselh Generau d’Aran i Baqueira Beret, la cursa compta amb la col·laboració de la FCEH, Ajuntament del Naut Aran, Volentaris Val d’Aran, RFEDI, FIS, Secretaria General de l’Esport, Torisme de la Val d’Aran i altres entitats locals i moltes marques comercials. Rafa Sanmartí, director de la Marxa, declarava la passada edició que “cada any es demostra que l’equip que organitza la Marxa està totalment cohesionat i que podem aspirar a que la cursa de la Val d’Aran entri en el circuit Euroloppet de la FIS”.

El caire popular d’aquesta cursa també es pot veure en la participació de personalitats polítiques i socials de la Val d’Aran i de l’esport català. Entre d’altres, hi han participat alcaldes del Naut Aran i de Vielha, també el president dels Voluntaris Val d’Aran. Del món esportiu cal destacar la participació d’Aureli Bisbe, director de l’estació de Baqueira Beret, i Ramon Carreras, actualment candidat a la presidència de la FCEH.

Més informació al web de la FCEH – disciplines.