L’austríac Karl i la russa Zavarzina, gegants de ‘bota dura’ en guanyar el PGS dels Mundials Snowboard FIS La Molina 2011

Les terceres medalles d’or dels IX Mundials Snowboard FIS La Molina 2011 han coronat a l’estació ceretana als millors especialistes en el Paral.lel Gegant (PGS), la prova més alpina de les sis que componen el programa competitiu. Si dimarts els reis en el snowboard cros (SBX) havien sigut un australià i una nord-americana, avui els del PGS han estat l’austríac Benjamin Karl i de la russa Alena Zavarzina. Demà es disputarà un altre podi amb les dues finals del Half Pipe (HP), que avui va disputar les seves sèries classificatòries.

La primera de les dues modalitats del Snowboard considerades ‘alpines’, ja que els participants també utilitzen ‘botes dures’ per competir en baixades que recorden als esquiadors, es va celebrar a La Molina amb climatologia diferent a la de dies previs: menys sol i més vent. Això no va ser impediment perquè els especialistes en Paral.lel Gegant oferissin un altre dels espectacles més atractius d’aquests Mundials Snowboard FIS La Molina 2011.

La pista del Pedró, situada també a la zona del Snowpark Alabaus, amb una longitud de 500 metres i un desnivell de 140, va veure el triomf de l’austríac Benjamin Karl i de la russa Alena Zavarzina. Cap sorpresa en el bàndol masculí, ja que Karl és l’actual subcampió olímpic i guanyador de la Copa del Món de 2010, però sí en el femení, ja que Zavarzina no comptava entre les favorites. Perquè tots dos aconseguissin l’èxit van haver de guanyar una llarga sèrie d’eliminatòries que exigeixen del rider velocitat, força i resistència. I això perquè el sistema de competició en el PGS és llarg i complex. Primer hi ha una prova per temps, en què es classifiquen els 16 homes i les 16 dones més ràpids, que passen a les mànigues eliminatòries depenent del temps emprat. A partir de llavors, es competeix en enfrontaments d’un-contra-un entre els millors i els pitjors, fins completar vuitens, quarts, semifinals i final. Hi ha dos traçats marcats (màniga vermella i màniga blava) i cada corredor realitza una baixada sobre cada traçat, enfrontant-se en paral.lel a la seva contrincant i sumant els cronos.

En la competició masculina, aspirant tots a heretar el tron del campió de fa dos anys, el canadenc Jasey Jay Anderson (ja retirat), s’alineaven de sortida el doble campió olímpic de 2002 i 2006, el suís Philipp Schoch, els medallistes de plata i bronze a Corea fa dos anys, el francès Sylvain Dufour i el canadenc Matthew Morison i el campió de la passada Copa del Món i líder de l’actual, l’austríac Benjamin Karl, secundat pel seu compatriota Andreas Prommegger. Però Morison va ser desqualificat, Prommeger no va passar les eliminatòries i Dufour va caure en vuitens. Així que Karl va fer valer el seu paper de màxim favorit a la final. Campió del Món d’Eslàlom Paral.lel (PSL) a Corea 2009, avui ha sumat el seu primer títol PGS derrotant en la final a l’eslovè Rok Marguc. L’italià Roland Fischnaller completar el podi amb el bronze.

‘Estic molt feliç. Em vaig divertir molt en totes les carreres. És increïble ser campió del món una altra vegada ‘, va comentar Karl. ‘Espero tornar a aconseguir-ho en el PSL’. Es tracta del sisè títol per Àustria al PGS, una disciplina que domina des de fa temps amb els campions Siegfried Grabner (2003), Manuela Riegler (2005), Heidi Neururer (2007) i Marion Kreiner (2009).

Campiona sorpresa

També en categoria femenina estaven en competició les millors del món. Entre les favorites, la campiona olímpica, l’holandesa Nicoli Sauerbreij, la subcampiona a Vancouver, la russa Ekaterina Ilyukhina, la campiona mundial vigent, la suïssa Fraenzi Maegert-Kohli, la campiona del 2007, la russa Ekaterina Tudegesheva i un llarg etcètera. Però, com en el costat masculí, algunes van caure aviat. Sauerbreij a vuitens, davant Tudegesheva, i aquesta davant l’alemanya Amelie Kober, subcampiona olímpica el 2006.

Zavarzina, de 21 anys i nascuda a Novosibirsk, va impressionar derrotant a quarts de final a l’anterior campiona mundial i, ja en la final, a la veterana austríaca Claudia Riegler. Amb el seu or, Zavi se suma a una llarga tradició de medalles dels seus compatriotes en PGS. En la batalla per la tercera plaça, una altra austríaca, Doris Guenther, es va fer amb el bronze en superar per només 4 / 100 a la subcampiona olímpica de 2006, l’alemanya Amelie Kober.

‘És impossible estar més contenta del que estic. Ni en somnis esperava guanyar l’or en uns Mundials. Fins ara només havia aconseguit una victòria en Copa del Món, així que estic radiant ‘, va comentar Zavarzina. ‘En aquella ocasió vaig haver de celebrar prenent te, perquè l’endemà tenia una altra prova. Però aquí, espero celebrar demà amb tots els luxes a la Molina Space’.