María José Rienda, al capdavant de la tecnificació de la RFEDI

María José Rienda va posar fi a la seva exemplar carrera com a esquiadora a Sierra Nevada després dels Campionats d’Espanya de fa unes setmanes. D’ara endavant serà la nova Directora del Pla de Tecnificació d’Esports d’Hivern endegat pel Consejo Superior de Deportes i la RFEDI.

Feia temps que tots ens temíem l’arribada d’aquest moment: la retirada d’una de les més grans.

Maria José Rienda va anunciar el passat 14 d’abril el seu acomiadament, això si “a casa” i acompanyada de la seva gent. Sierra Nevada va ser on Rienda es va posar per primera vegada uns esquis i on ara els penjarà definitivament. La granadina es prendrà un temps de vacances i després tornarà al món de l’esport, encara que d’una altra manera: com a nova Directora del Pla de Tecnificació del Consejo Superior de Deportes. Una feina que li anirà a mida, contant que és una de les millors esquiadores que mai ha tingut aquest país, amb 17 temporades a l’elit de l’esquí internacional.

Els inicis

María José Rienda va començar a lliscar sobre la neu als vuit anys. Als 14 va emprendre la preparació per aconseguir el somni de qualsevol esquiador professional: participar en la Copa del Món. Al principi participava en gairebé totes les disciplines, i amb els anys es va especialitzant en Gegant (GS) fins arribar al circuit internacional.

El punt més alt

Després d’estar una dècada entre les 10 primeres quedant-se a les portes del podi, el 25 octubre 2003 va aconseguir pujar al calaix per primera vegada en una prova de la Copa del Món, en ser tercera en el Gegant de Soelden (Àustria). Una temporada que va completar amb un bronze a Maribor (Eslovènia) i una plata en el d’Are (Suècia), que la van portar a acabar tercera en la general de la Copa del Món de Gegant. La següent temporada, 2004-2005, va repetir podi com a Soelden amb un bronze, per poc després aconseguir-ne un altre a St Moritz (Suïssa).

Va ser al Gegant d’Are del 20 de febrer de 2005 quan Rienda va aconseguir el seu objectiu: guanyar per primera vegada una prova de la Copa del Món. Era la primera esquiadora espanyola que aconseguia un èxit tan important des del 1992, quan ho va fer Blanca Fernández-Ochoa. Ja en l’últim Gegant d’aquella temporada 2004-2005, a Lenzerheide (Suïssa), Rienda va repetir èxit i, un cop més, va acabar la temporada tercera en la classificació general de Gegant.

Rienda ha participat en set edicions dels Campionats Mundials. De les seves participacions en Jocs Olímpics, la seva actuació més destacada va ser a Salt Lake 2002, va aconseguir un sisè lloc (diploma olímpic).

La seva millor temporada … i la lesió

El moment culminant de la carrera esportiva de Rienda va ser en la temporada 2005-2006. Va ser al 2006 entrenant a Aspen quan, entre tant d’èxit, va arribar la pitjor notícia: la lesió de genoll que li va impedir competir en tota la temporada. Recuperada d’aquella greu lesió, Rienda va tornar a la càrrega en les competicions internacionals però una altra lessió al genoll va fer que es perdés la temporada. A la tornada, la granadina ja no va aconseguir més podis, encara que sempre es va mostrar competitiva.

Més informació al web de la FCEH – disciplines.