Més de 60 equips prenen la sortida en aquesta primera màniga

Catalans i navarresos dominen la primera jornada del campionat d’Espanya de Mushing que se celebren a l’estació de Baqueira Beret, que ha acollit la primera jornada del Campionat d’Espanya de Múixing sobre neu que organitzen la Real Federación Española de Deportes de Invierno i la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, amb la col·laboració d’Affinity Advance.

La neu acumulada de l’última setmana ha permès completar un recorregut de 11 km per a les categories grans, de 8 per les intermèdies i de 4,5 km per a la categoria infantil.

Una jornada assolellada però amb baixes temperatures ha rebut als participants de skijoring, esquí de fons tirat per 1 gos, on s’ha imposat el català J. Josep Díaz Gabaldà (Dingo Natura). Ha completat el circuit llarg en poc menys de 34 minuts, tres minuts més ràpid que el segon classificat, el també català Ramon Armengol (Purina). Tecero ha estat el navarrès Joserra Lebrón.

En la categoria reina, la de trineu sense límit de gossos, la majoria de participants han optat per alinear tirs de 8 gossos encara que alguna ha sortit amb 10 o 12 gossos. El català Kiko Vallespí (Acana / Terres de l’Ebre), que arriba al campionat en un gran estat de forma després de la seva reeixida participació a Pirena Advance, ha estat el més ràpid a completar el traçat, per davant de Mian Armengol i del càntabre Álvaro López Cobo (Advance).

Entre els trineus de 8 gossos ha imposat el ritme el navarrès Iker Ozcoidi (Canun) que ha resolt amb comoditat un traçat molt tècnic, amb oscil lacions de relleu constants que exigien la màxima perícia en la conducció del trineu. Ozcoidi ha completat el recorregut amb més de 3 minuts de marge sobre els catalans Albert Graus (El gos blanc) i Manel Niubó (www.canromeu.com). En l’apartat reservat als trineus tirats per 8 gossos nòrdics, millor temps per al navarrès Baltasar Gallardo.

Ja entre els trineus amb 6 gossos, exhibició del navarrès Jesús "Lobito" Raigoso (Advance), que ha volat sobre la pista del Pla de Beret. Ha marcat un dels millors cronos de tot el matí, només superat per Ozcoidi i Vallespí. El segon millor espanyol ha estat el català David Martínez (Dingo Nature). Entre els trineus amb 6 gossos nòrdics, exhibició del múixer de la Cerdanya Lázaro Martínez (Lazaro’s Team / Prullans.net), que ha superat còmodament al càntabre Jesús Martínez (P. Pro Pla).

Els participants de la categoria de trineu amb 4 gossos han completat el traçat intermedi, amb 8 km de recorregut. Entre els espanyols, el més veloç ha estat el navarrès Javier Alemanya (Canun / Beola Motor), per davant del castellà-lleonès Pau Núñez (Caiac Numància). Tercera posició per Kiko Vallespí, que ha fet doble participació. Entre els trineus amb gossos nòrdics, victòria en aquesta primera mànega per al navarrès Óscar Fernández.

Finalment, en categoria infantil de trineu amb 2 gossos finalment només ha sortit a pista el jove Lucas Cebrián, que ha completat els 4,5 km marcats en poc més de 12 minuts.

Destacable en aquesta edició del Campionat d’Espanya l’alta participació de múixers francesos. Han dominat en algunes categories, com la de trineu amb 4 gossos, tot i no puntuar per al Campionat.

Demà, segona jornada a partir de les 09:00 hores. Els nous campions d’Espanya de les diferents categories es decidiran amb la suma dels temps de les dues jornades.

 

Més informació al web de la FCEH – disciplines.