Pirena en la seva màxima expressió

El Pirineu andorrà ha rebut avui la caravana de Pirena Advance per acollir la primera de les tres etapes que es disputaran al Principat. Una nocturna a Grandvalira-El Tarter ha estat la primera prova de foc pels múixers en aquesta recta final de la ruta. Temperatures sota zero i una sensació tèrmica glacial han estimulat als participants a afrontar una de les jornades més dures i completes. Una etapa que pot ser definitiva per decidir els guanyadors en la categoria de trineus. Pendents pronunciades que exigien força, descensos de vertigen que demandaven perícia i condicions de neu i llum només aptes pels múixers més complets i amb millor enteniment amb els seus gossos guia. Ho ha brodat l’alemany Tom Andres (Gaes/Josera) que, després d’unes primeres etapes seguint l’estela d’Ullrich Kuhn (Advance), es presenta ja com a clar favorit a la victòria final. Ha guanyat l’etapa per davant del navarrès Íker Ozcoidi (Gaes/Ternua), que ha tornat a mostrar la seva millor cara en aquesta Pirena, i de l’eslovac Branislav Spissak (Grandvalira), que ha pujar al podi per tercera vegada en aquesta edició, la segona consecutiva. Andres disposa ara de gairebé 4 minuts de marge en la general sobre Kuhn, quart avui, mentre que Ozcoidi recupera la tercera posició en la general.

Està per decidir encara qui s’emporta el trofeu de guanyador entre els trineus amb gossos nòrdics. Avui s’ha viscut un nou duel entre el català Lázaro Martínez (Lazaro’s Team/Prullans.net) i la suïssa Sibylle Marthy. Martínez havia retallat considerablement el seu desavantatge en la general en l’última etapa, però a El Tarter ha vist com Marthy aprofitava de nou la seva experiència com a corredora de muntanya per imposar el ritme en la pujada. Ara els separen 1’22” en la provisional.

Queden pocs quilòmetres per disputar després d’una Pirena Advance marcada pels canvis d’itinerari provocats per la neu insuficient que es registra en algunes zones fora de pistes. Malgrat això, els gossos, autèntics protagonistes de la ruta, afronten aquest tram final en perfectes condicions. Així ho explicava una de les integrants de l’equip oficial de veterinaris de Pirena, Mónica Pacheco. “En general estan en molt bona forma. Han fet recorreguts més curts del previst i això fa que estiguin menys cansats. La neu no sempre ha estat la millor per a ells però no hem tingut lesions importants i hem comprovat que la majoria tenen les potes en bon estat. Des del nostre punt de vista està sent una bona Pirena. Tenim gossos sans i feliços per sortir a córrer”.

Com és habitual en aquesta etapa no hi han participat els skijorers ja que les condicions del traçat i el fet que es diputa de nit podia posar en risc la seva integritat física. Demà, segona etapa andorrana, tretzena ja de la ruta, a Grandvalira-Grau Roig.  

Més informació al web de la FCEH – disciplines.