Presentació del Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a la Val d’Aran

Ahir dia 19 de desembre es va presentar a la seu del Conselh Generau d’Aran, a Vielha, el Pla Estratègic dels Esports d’Hivern de Catalunya (PEEHC), un projecte impulsat des de la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb el Consell Català de l´Esport, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, l’Ajuntament de Barcelona i l’Oficina de la Candidatura Olímpica Barcelona – Pirineu 2022.

La presentació s’ha fet amb el propòsit de plantejar quines han de ser les pautes i actuacions a seguir per potenciar els esports de neu i els esports de gel al nostre territori. “Amb aquest treball es vol visualitzar la situació actual dels diversos esports d’hivern al nostre país i plantejar quines han de ser les pautes i actuacions a seguir, per potenciar els esports de neu i els esports de gel al nostre territori”, ha explicat Ivan Tibau, secretari general de l’Esport, als representants d’aquest sector.    

En la presentació, el secretari general de l’Esport ha estat acompanyat del síndic d’Aran, Carlos Barrera; el comissionat per a la candidatura Barcelona Pirineus 2022, Enric Truñó; el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Oscar Cruz; el subdirector general d’Activitats Esportives i Infraestructures del Consell Català de l’Esport, Oriol Marcé; la responsable de l’Oficina Tècnica Barcelona Pirineus 2022, Mònica Bosch; el conseller d’Esports i Joventut del Conselh Generau d’Aran, Marcos Viló, i el representant territorial de l’Esport a Lleida, Joaquim Perisé, a més dels representants dels clubs d’esports d’hivern de la Val d’Aran i Catalunya.  

“El Pla ha de permetre disposar d’una guia que contempli tots els elements bàsics estructurals necessaris per aconseguir una major i millor pràctica d’aquests esports”, ha manifestat el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i ha afegit que “Ha de ser una eina oberta i dinàmica, i per tant, a actualitzar periòdicament per poder adaptar-la a la seva evolució i altres necessitats o situacions que vagin esdevenint”.

Per la seva banda, el síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha volgut agrair personalment al secretari general de l’Esport el fet de realitzar la presentació del Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a Catalunya a la Val d’Aran.

 

 

Per ampliar

Què és el Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a Catalunya?

El Pla Estratègic dels Esports d’Hivern consisteix en un procés d’anàlisi i de reflexió sobre la situació en què es troben els esports d’hivern a Catalunya, proposant línies estratègiques i mesures d’actuació en què treballar conjuntament amb la resta d’agents que intervenen, amb un horitzó de temps de 10 anys.

L’estudi és integral i recull totes les manifestacions esportives d’hivern, neu i gel, així com aquelles disciplines d’esports d’hivern adaptats per a persones amb una discapacitat. Els plantejaments per esports de neu i de gel són estudiats i valorats de forma separada, tant a nivell d’anàlisi inicial com de proposta estratègica ja que es parteix de realitats molt diferents.

Objectius

Els objectius que han guiat l’elaboració del PEEHC han estat, per una banda, promocionar la pràctica esportiva dels esports d’hivern a Catalunya, tant els de neu com els de gel i posicionar el Pirineu català a nivell internacional com a territori de referència en l’oferta d’oci esportiu en esports d’hivern així com a referent de qualitat en l’organització de grans esdeveniments. D’altra banda, es vol aconseguir esportistes d’elit que tinguin l’opció d’obtenir resultats de primer nivell en competicions internacionals d’esports d’hivern com els circuïts de les Copes del Món, els Campionats del Món i els Jocs Olímpics i Paralímpics.

Agents interventors

Les conclusions d’aquest procés són el resultat de la participació de més de 40 àmbits diferents del sector dels esports d’hivern que de forma voluntària i proactiva han debatut i aportat els seus coneixements, experiència i propostes. Hi han participat més de 90 experts de tots els àmbits dels esports d’hivern. S’han establert 19 línies estratègiques i 51 plans d’actuació, i cada línia estratègica assenyala els agents implicats i una proposta de temporització.