Presentat el Programa Esport Blanc a Girona

Oscar Cruz: “El que volem és obrir la muntanya als nois i noies. Que vegin l’esquí ja no solament com un esport, que també, sinó com un futur professional”.

El director dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Albert Bayot; el representant territorial de l’Esport, Josep Pujols; el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH), Oscar Cruz, i el representant de l’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya, Albert Solà, van presentar dimecres 25 de novembre la temporada 2015-16 del programa “Esport Blanc Escolar” a la demarcació que, per segon any consecutiu, es durà a terme a les comarques del Pirineu, Ripollès i Cerdanya pel que fa a les gironines.

Emmarcat en el Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, el programa “Esport Blanc Escolar” té l’objectiu d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern en les seves diferents modalitats en la població infantil, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és educar mitjançant l’esport per respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.

Després d’una fase experimental  del curs 2013-14 i de l’experiència pilot del curs passat, el Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, la Diputació de Girona, els Consells Comarcals, els consells esportius de la Cerdanya i Ripollès i les estacions d’esquí, tornen a unir esforços per executar el programa.

Pel que fa a les comarques gironines en formen part tres ZER (Zona Escolar Rural Cerdanya, Comte Arnau i Baridà-Batllia) i 3 escoles (Escola Jaume I-Llívia, Escola Santa Cecília-Bolvir i Escola Santa Coloma-Ger) amb un total de 170 alumnes. Josep Pujols, representant territorial de l’Esport, ha assenyalat en la presentació que “el balanç ha estat molt satisfactori des de tots els punts de vista i hem acordat fer un pas més en la seva implementació”. 

El programa “Esport Blanc Escolar” proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i del medi natural en general, de la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen, i viure en primera persona tots els valors que comporten.

“Es tracta d’un programa de màxima solvència que respon a una activitat transversal, vinculada al currículum d’educació física, medi i valors, i que permet obtenir les competències i les habilitats bàsiques per tal que els infants s’incorporin a la societat com a ciutadans actius”, ha exposat Albert Bayot, director dels Serveis Territorials d’Ensenyament.   

El programa inclou enguany la realització d’un total de 8 sessions anuals durant el 2n trimestre del curs (de gener a març), distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 d’esquí de fons i 2 de surf de neu (“snowboard”). Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes puguin realitzar aquesta activitat durant dos cursos escolars. 

Albert Solà, representant de l’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya i director de Turisme i Muntanya dels Ferrocarrils de la Generalitat, ha destacat “el màxim compromís de les estacions d’esquí en participar i desenvolupar aquest programa, que el consideren bàsic i fonamental pel món de l’esquí”.

Per Oscar Cruz, president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, “el que volem és obrir la muntanya als nois i noies. Que vegin l’esquí ja no solament com un esport, que també, sinó com un futur professional”.

El Govern preveu que “progressivament vagin entrant al Programa tots els centres d’ensenyament de les dues comarques gironines, amb un horitzó del curs 2018-19 perquè tot l’alumnat de 3r i 4t de primària tingui la possibilitat de participar-hi”, ha afirmat Josep Pujols.