Tercer or per Jon Santacana i Miguel Galindo en els Mundials IPC

A l’última prova individual dels Mundials d’esquí alpí IPC de la Molina, l’espanyol Jon Santacana amb el seu guia Miguel Galindo van aconseguir la seva tercera medalla d’or, aquesta vegada en la modalitat de Gegant. Els esquiadors catalans de la categoria de deficients visuals, Gabriel Gorce, amb el seu guia Arnau Ferrer van acabar 12ens.

El dimarts 26 de febrer es va disputar l’última cursaindividual dels Campionats del Món d’esquí alpí per a persones amb discapacitat a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya de la Molina. Com en les dues primeres jornades de l’esdeveniment, l’esquiador basc Jon Santacana amb el seu guia Miguel Galindo van aconseguir la medalla d’or, el tercer del seu compte personal.

Va ser una cursa més ajustada que les anteriors victòries. En aquesta ocasió, Santacana i Galindo van haver de remuntar en el segona mànega, ja que després de la primera baixada ocupaven el segon lloc. Finalment, amb una ràpida segona mànega, van aconseguir superar els seus rivals, coronar-se campions del món de Gegant i revalidar el títol que van aconseguir en els Mundials del 2011 a Sestriere (Itàlia).

Jon Santacana i Miguel Galindo van sumar un temps de 2:12.32 mentre que el canadenc Mac Marcoux, segon, 2:13.59. El tercer classificat del Gegant, també de Canadà, va ser Chris Williamson, el campió de la Súper Combinada, que va aconseguir 2:13.87.

Després de la consecució de l’or, Santacana explicava fins a quin punt va ser complicat aconseguir-lo: ‘Avui estava una mica cansat, ho he notat a la primera mànega perquè he punxat a la part intermitja. Estàvem ajustadíssims, a unes 40 centèssimes els quatre primers i hem fet una segona mànega com si fos una carrera nova. Arriscant, amb algun problema però molt ràpids i al final he aconseguit un or a la meva prova preferida. Estic encantat de poder-me endur tres medalles aquí a La Molina’

Entre les noies, la rivalitat es va mantenir igual deviva que en les anteriors jornades. Aquesta vegada Alexandra Frantseva va aconseguir l’or i també sumava la seva tercera victòria en els Campionats. L’esquiadora russa va acabar les dues mànegues amb un temps total de 2:27:57. La segona classificada va ser la corredora de Canadà Viviane Forest (2:27.81), que acaba les proves individuals amb una medalla de plata i una altra de bronze. Kelly Gallagher, de Gran Bretanya, que va ser la tercera amb un crono de 2:29:07, acaba aquests Campionats sense poder pujar al graó més alt del podi, encara que sí ha acumulat fins a quatre medalles, dues de plata i dues més de bronze.

Marie Bochet, líder indiscutible en categoria dempeus

Després de la celebració de les cinc proves individuals que formen els Campionats del Món d’esquí alpí IPC, Marie Bochet es consolida com la gran triumfadora de la Molina. L’esquiadora francesa s’uneix al reduït grup de corredors que han aconseguit l’or en totes les proves d’uns Mundials: Descens, Súper Gegant, Súper combinada, Gegant i Eslàlom.

Amb un temps de 2:21.61, Bochet aconseguia el seu cinquè or de la Molina: “És increïble, no m’ho puc creure”, deia somrient en finalitzar la carrera. En l’arribada a meta es veia una immensa felicitat en Bochet: “Avui ha vingut la meva família, estic molt contenta per ells i per mi”.

Les altres esquiadores que van acompanyar a la corredora francesa en el podi van ser les mateixes que en les anteriors dues jornades: Andrea Rothfuss (Alemanya) que va ser segona amb 2:22.95 i la canadenca Alexandra Starker (2:28.26). Úrsula Pueyo, la representant espanyola d’aquesta categoria, va acabar 10a amb un temps de 2:48.08.

Vincent Gauthier-Manuel va aconseguir l’or a la categoria d’homes dempeus, de manera que revalida el títol que ja va aconseguir en el 2011. El corredor francès va fer un temps de 2:09.02, amb el qual sumava la seva segona medalla d’or a La Molina. Per darrera va acabar l’esquiador rus Alexey Bugaev (2:09.61), que es va quedar sense poder aconseguir una victòria en aquests Mundials, encara que sí dues medalles de plata. El tercer classificat va ser Michael Bruegger (Suïssa), que acumula tres medalles a La Molina, i va acabar amb un crono de 2:11.50.

El mateix resultat en el Gegant masculí de cadira que al 2011

En la categoria d’homes que participen en sit-ski (cadira), els tres esquiadors que van pujar al podi van ser exactament els mateixos que ja ho van fer fa dos anys en els Mundials de Sestriere. Taiki Morii, Takeshi Suzuki (japonesos) i Christoph Kunz (Suïssa) es van penjar les medalles d’or, plata i bronze, respectivament.

D’altra banda, Oscar Espallargas, de l’equip espanyol, aconseguia acabar en la 9a posició. Claudia Loesch (Àustria) va deixar a la corredora alemanya Anna Schaffelhuber sense poder revalidar el seu títol mundialista de Gegant. La tercera classificada va ser Kimberly Joines, de Canadà, que va aconseguir sumar 2:38.23 entre les dues mànigues del Gegant.  L’esquiadora espanyola Nathalie Carpanedo va ser la 10a de la seva categoria.