Una temporada plena d’èxits

Una temporada plena d’èxits per als esportistes d’hivern d’Alt Rendiment Català


Els esportistes dels centres de tecnificació de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH) han aconseguit brillar aquesta temporada 2010/11 de manera especial en els diferents Campionats d’Espanya i proves internacionals. Això demostra que l’aposta per potenciar el nivell dels nostres esportistes a partir dels programes ARC (Alt Rendiment Català) està sent un gran encert i que es va en la direcció desitjada.

Seguint el camí marcat per altres esquiadors que en el seu moment també es van formar en centres de tecnificació i que ara estan competitivament molt amunt (Ferran Terra, Pol Carreras, Paul de la Cuesta, Andrea Jardí, Laura Orgué, Vicenç Vilarrubla, Queralt Castellet, Anna Amor, Carles Manich, Isaac Vergés, Mònica Gimeno o Ander Mirambell, per destacar els més rellevants) els que actualment integren la resta dels escalafons (júniors, juvenils, cadets o infantils) han pujat a la major part dels podis en diferents competicions i modalitats de Campionats d’Espanya.

El president de la FCEH, Ramon Carreras, està satisfet amb aquesta realitat: “Els resultats de la tecnificació han estat excel·lents, tant en alpí com snow, fons o patinatge. Aquells esportistes que han sortit de tecnificació ara dominen en totes les disciplines, inclòs algunes tan novedoses com l’esqui cros. Sincerament, crec que denota una bona gestió per part de la FCEH”.

Hi ha 3 nivells d’esportistes ARC, en funció de la seva edat i nivell esportiu: Perfeccionament, Futur i Alt Nivell. Els considerats ‘Alt Nivell’ participen o tenen opcions de participar en les competicions de màxim nivell organitzades per les Federacions Esportives Internacionals i que figuren en les llistes que aprova la Presidència del Consell Català de l’Esport (CEE). Aquest apartat inclou a tots aquells esportistes en actiu que, un cop assolits els objectius, la FCEH i el CCE determinen la seva continuïtat per formar part dels programes de las seleccions estatals o per la seva projecció i participació a Olimpíades, Campionats del Mon i altres competicions puntuals.

“El balanç de la temporada és molt positiu. Hi ha hagut una gran progressió i els resultats, en general, són molt satisfactoris. Encara ens falta tenir tots els números a la mà, els meus càlculs són que els nostres nois han estat en un 80 per cent dels podis sumant les diferents disciplines i categories”, resum Kim Carreras, responsable de l’Arc d’esquí alpí, al mateix temps que supervisor de cadascuna de les àrees de tecnificació. “S’ha de tenir en compte que, al marge dels esportistes que ja estan al primer nivell i que seguim donant suport amb beques, ens centrem en els més joves, els que vénen després d’ells formant la part baixa de la piràmide. Ells també van camí de convertir-se en els Terra, Amor i companyia del futur”.

Els centres de tecnificació

La FCEH va iniciar el desenvolupament dels Programes ARC en l’apartat de tecnificació, que correspon a esportistes en edat escolar. La gestió d’aquest programes comporta unes beques o subvencions que gestiona la Federació en quant a programes d’entrenament, coordinació d’estudis, tècnics, preparadors físics o serveis relacionats amb atenció i seguiment mèdic, fisioteràpia, psicologia i utilització d’instal·lacions.

Esquí Alpí (Cerdanya): Esportistes en edat d’escolarització i amb base a la Cerdanya dels programes ARC de nivell ‘Perfeccionament’. Són els detectats per la Federació entre tots els d’iniciació en base al seu potencial com a possibles esportistes d’alt nivell i que la FCEH els proposa un programa de seguiment i perfeccionament compaginat amb els estudis. Són 9 els becats.

“Ha estat un gran any pel que fa a resultats. Tant en els Campionats d’Espanya com en el Circuit Audi, hem aconseguit al voltant del 85 per cent de les medalles en joc. Hem tingut una progressió significativa. Podem dir amb orgull que alguns dels nostres júniors estan entre els 100 primers del rànquing mundial”, diu Kim Carreras.

Esquí alpí (Val d’Aran): Com a la Cerdanya, però amb base a la Val d’Aran. Són 10 els becats.

Esquí alpí (selecció juvenil): Esportistes dels programes ARC de nivell ‘Futur’ que tenen les característiques necessàries per assolir l’alt nivell a curt termini i que estant en edat de tecnificació juvenil. La Federació determina segons criteris i objectius la seva selecció i participació amb un programa de entrenaments i competició. També gestiona de forma coordinada i conjuntament amb la Val d’Aran i la Cerdanya els programes ARC de nivell ‘Perfeccionament’. Són 3 el becats.

Esquí de fons (Parc del Segre): Esportistes en edat d’escolarització dels programes ARC de nivell ‘Futur’ que tenen les característiques necessàries per assolir l’alt nivell a curt termini. La FCEH determina segons criteris i objectius la seva selecció i participació amb un programa de entrenaments i competició. Els tècnics del programa coordinen i gestionen les activitats de les diferents àrees de tecnificació de Val d’Aran, Urgell, Bellver, Tuixent i Cerdanya que correspon als programes ARC de nivell ‘Perfeccionament’ que són els detectats per la Federació entre tots els d’iniciació en base al seu potencial com a possibles esportistes d’alt nivell i que la Federació els proposa un programa de seguiment i perfeccionament. Són 9 els becats.

“Igual que en l’alpí, el fons ha acaparat un percentatge que pot ser als vols del 85 per cent dels podis, siguin medalles d’or, plata o bronze. Cal dir que al Parc del Segre gaudeixen de certa independència per treballar”, explica Kim Carreras.

Snowboard (Cerdanya): Esportistes en edat d’escolarització dels programes ARC de nivell ‘Futur’ que tenen les característiques necessàries per assolir l’alt nivell a curt termini. La Federació determina segons criteris i objectius la seva selecció i participació amb un programa d’entrenaments i competició. També gestiona els programes ARC de nivell ‘Perfeccionament’. Són 6 el becats.

“Encara que no tan significatiu com en esquí alpí i de fons, el surf de neu també ha deixat palès l’èxit dels seus esportistes. Alguns van ser al Mundial de la Molina o en proves de la Copa del Món. Altres, els més joves, no han sortit tant, però estan en franca progressió”, diu Kim Carreras.

Patinatge (Barcelona): El Centre Català de Tecnificació Esportiva d’Esplugues de Llobregat (Residència Blume) i les instal·lacions esportives de FCB acullen el programa de Patinatge Artístic. Correspon a esportistes en edat escolar que la FCEH selecciona per els programes ARC de nivell ‘Futur’ que tenen les característiques necessàries per assolir l’alt nivell a curt termini: La Federació determina segons criteris i objectius la seva selecció i participació amb un programa de entrenaments i competició. També gestiona els programes ARC de nivell ‘Perfeccionament’. Són 4 el becats.

"Com l’esquí de fons, el patinatge també té certa independència dins de la nostra estructura. Ha estat un any de progressió important i visible, encara que en el seu cas no s’hagin aconseguit tants podis. Cal tenir en compte que estem seguint la inèrcia marcada per la separació de neu i gel a nivell federatiu espanyol ", conclou Kim Carreras.