El múixing català, a repetir els èxits internacionals

foto

Fins a 22 esportistes formen l’expedició de la FCEH que competirà aquest octubre en les primeres competicions internacionals de la temporada: el Campionat d’Europa de la ICF a Bèlgica i el Campionat del Món de la IFSS a Suècia. Trepitjar el podi, objectiu ambiciós i realista per a alguns d’ells.

El múixing és un esport de detalls. Una disciplina on atleta i gos han d’anar de la mà, en equilibri permanent. Especialment les setmanes prèvies a la cursa, quan més convé tenir-ho tot preparat. I en això s’han centrat els esportistes de la FCEH, alguns d’ells aspirants al podi. En aquesta segona quinzena d’octubre, fins a 22 múixers de la FCEH prendran part de les dues primeres competicions de referència del calendari internacional 2019-2020.

Campionat d’Europa ICF (Bèlgica)

A Chevetogne, un bonic enclavament de la regió valona, un total de 19 atletes de la FCEH prendran part d’aquesta cita europea, que consta de tres modalitats (canicròs, bikejoring i scooter) amb 1 gos. Amb tots ells ja instal·lats a terres belgues, divendres serà el torn dels controls veterinaris, briefings, cerimònia de presentació dels equips i sopar oficial.

El tret de sortida de la competició tindrà lloc dissabte amb la primera modalitat, l’scooter masculí. El primer català a arrencar a competir serà el Marc Gallego amb la seva gossa Deva a les 8:29h, mentre que el darrer del matí serà el Luis Guilera i la seva companya Xapa, passades les 14:30h.

Entre els atletes amb més possibilitats es troben dos habituals del podi com Olga Álvarez i Victor Carrasco. De fet, tots dos van aixecar el títol en la darrera edició, celebrada a Itàlia el 2017.

“Vaig amb una gossa nova, la Ratxa, que tot just farà la seva segona competició. Anirem pas a pas i el resultat és difícil de predir, però intentarem estar lluitant pel podi igualment”, afirma Álvarez.

Tots els participants, per cert, tenen un ull posat en el cel, on és possible que la pluja, i per tant també el fang, i una calor més intensa del que tocaria afegeixin dificultat al circuit.

Campionat del Món IFSS (Suècia)

Poques hores després de finalitzar l’Europeu, el focus es traslladarà a Nybro (sud de Suècia) amb el Mundial de la IFSS. Hi prendran part 10 esportistes de la FCEH, dels quals 7 hauran competit a l’Europeu.

Dimecres 23 tindrà lloc la cerimònia d’obertura de la competició, que ja arrencarà l’endemà mateix i fins diumenge 27 amb totes les categories previstes.

Precisament, els esmentats Olga Álvarez i Victor Carrasco són els dos atletes catalans que van aconseguir medalla en la darrera edició, celebrada a Szamotuly – Kozle (Polònia) el novembre de 2017. Carrasco va ser campió en Bikejoring mentre que Álvarez va ser subcampiona en Canicròs.

“Serà un repte molt exigent, ja que competiré en categoria absoluta i no en veterans. Però no serà pas l’última bala. Després encara quedarà el Mundial de la WSA de gossos nòrdics a Anglaterra, on intentaré revalidar el títol” explica la veterana corredora.

L’edat, una estadística més

Entre els esports amb més ventall d’edats entre els seus practicants està, sens dubte, el múixing. I n’és una clara mostra l’equip FCEH que competeix en aquestes dues primeres proves internacionals.

L’esportista més veterà de l’expedició és el Lázaro Martínez, que correrà el Mundial en categoria de 6 gossos. Amb 56 anys, no es posa data d’aturada: “El múixing és una forma de viure i mentre hi hagi salut hi continuaré lligat. Clarament l’experiència és un grau i cada any que passa és millor”.

Martínez, campió del Mundial de la WSA 2018 en 8 gossos, correrà aquesta vegada en 6 gossos, després de mesos d’intensa i específica preparació amb Mud, Caligula, Pirao, Aire, Payasin i Kim Lázaros, més els dos gossos de reserva Gudrun i Xispi Lázaros.

Ni més ni menys que 42 anys de diferència hi ha entre el Lázaro Martínez i l’atleta més jove, Eric Hurtado, que competirà tant en l’Europeu com en el Mundial amb el seu gos Karam en Scooter Júnior.

“Intento aprendre el màxim de cada competició i de la relació que es crea amb el gos. Gaudeixo molt en veure com un gos pot passar-ho tan bé practicant esport” explica el jove múixer, de només 14 anys.

Llista de sortida [Equip FCEH]

   · Campionat d’Europa ICF: Marc Gallego, Oriol Cardona, Jordi Àngel Torramilans, Natàlia Camps, Eric Hurtado, Marcel Gual, Victor Carrasco, Marc Alonso, Unai González, Javier Torres, Lali Masriera, Sandra Bendig, Santi del Valle, Alejandro Muñoz, Oro Hurtado, Marcel Reymundi, Nati Aler, Olga Álvarez i Luis Guilera.

   · Campionat del Món IFSS: Victor Carrasco, Marc Alonso, Natàlia Camps, Meritxell Reynés, Santi del Valle, Luis Guilera, Olga Álvarez, David Pararol, Lázaro Martínez i Eric Hurtado.