La promoció escolar dels esports d’hivern al Pirineu agafa embranzida

foto

En la seva setena fase d’implementació i amb 2.500 alumnes implicats aquest darrer curs, la promoció dels esports d’hivern entre les escoles del Pirineu català es consolida gràcies a la tasca dels agents implicats. Amb la 5º posició obtinguda als Snowkidz Award de la FIS, el programa Esport Blanc Escolar es confirma com un dels millors del món, en la línia de potències com els Estats Units i el Canadà.

El passat 1 de juny, el coordinador dels programes infantils de la FIS, Andrew Cholinski, va anunciar a través de Youtube -efectes de la pandèmia- els guardonats dels Snowkidz Award 2020. I un any més, el programa Esport Blanc Escolar (EBE) va estar entre els millors acabant en 5º posició (284 punts), prop dels Estats Units (290). La vencedora va ser Suècia (321).

Un horitzó compartit

Fomentar el coneixement i la pràctica de l’esquí alpí, l’esquí de fons i l’snowboard entre els nens i nenes de les comarques del Pirineu ha estat, i és, el principi fundacional del programa EBE, en evolució continua.

Dels 142 alumnes participants de la fase inaugural (2013-2014) i els 404 de la segona fase, s’ha passat als 2.494 registrats aquest darrer curs, de 3r i 4t de Primària i procedents de 48 escoles de 9 comarques diferents: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà i Ripollès.  

Tot plegat amb la predisposició de les estacions d’esquí alpí i esquí de fons: Baqueira Beret, Boí Taüll, Vallter 2000, Vall de Núria, La Molina, Masella, Port Ainé, Espot, Port del Comte, Sant Joan de L’Erm, Tuixent – La Vansa, Lles de Cerdanya, Guils – Fontanera, Tavascan, Virós – Vallferrera i Aransa.

 

“En el nostre territori es treballen molt bé els esports d’hivern i tenim cultura de muntanya” – Alex Martín

 

“Per arribar fins aquí hem invertit molt d’esforç, energia i recursos econòmics”, argumenta un dels artífexs del programa, el tècnic de snowboard Alex Martín. “També és indispensable la bona relació existent entre els agents implicats, des del més gran fins al més petit”, afegeix l’actual responsable del projecte per part de la FCEH, Joel Ribalta

 

 

Agents tals com la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Consell Català de l’Esport, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Consells Esportius, Conselh Generau d’Aran, Consells Comarcals, Diputacions provincials, les Estacions d’Esquí i les Escoles d’Esquí.  

Identitat pirinenca

“Volíem que l’Esport Blanc fos part del currículum acadèmic. I això el Departament d’Educació ho va veure clar de seguida”, destaca el director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig. Tan clar que la promoció dels esports d’hivern va ser una de les potes bàsiques del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya (PEEHC), nom amb què va anomenar-se el full de ruta que havia de donar impuls a l’ambiciós projecte olímpic Pirineus – Barcelona.

Un full de ruta basat en un primer propòsit, que els nens i nenes del Pirineu coneguin de primera mà esports d’hivern, i en segon terme, adquirir consciència del medi natural i impregnar-se de la identitat única d’aquest territori.

 

 

“Tenim constància d’alumnes que han conegut els esports d’hivern gràcies al programa i ara en són practicants habituals. Al final es tracta d’enriquir el sector, ja sigui com a esportistes, tècnics, professionals d’activitats de muntanya, gestió administrativa, hostaleria…”, emfatitza Martín. 

Marcar un perfil propi

Perfilar un projecte propi, adaptat a les necessitats del territori català, va ser una de les premisses adoptades inicialment, sense emmirallar-se en altres països: “Vam avaluar les necessitats del territori, vam escoltar atentament l’opinió dels seus representants i, sobretot, vam dedicar-hi moltíssimes hores. Amb tot això hem compensat l’avantatge que ens podien treure altres països amb més tradició de neu, millors infraestructures o hiverns més llargs”, detalla el tècnic Alex Martín. 

 

“Desitgem que els nens i nenes del Pirineu formin part del llegat que deixin uns futurs JJ.OO.” – Antoni Reig

 

Així ho confirmen els Snowkidz Award, atorgats cada dos anys per la FIS. Gràcies a la representació de la Real Federación Española Deportes de Invierno (RFEDI), el projecte català ha estat finalista les darreres tres edicions.

El 2016, l’EBE, en una candidatura compartida, entre altres, amb el programa de competicions de la Federació Andalusa, va acabar en 8º posició. I el 2018, la Graduació de Neu, un gran acte amb tots els alumnes participants que posa el punt final al trimestre, va merèixer la 4º posició.  

“Els guardons de la FIS els prenc com un reconeixement a l’esforç col·lectiu. És realment significatiu que un programa d’àmbit autonòmic, des d’un bon principi, estigui a l’altura de programes estatals com Finlàndia, Suècia, Canadà, Itàlia, França i els Estats Units”, ressalta Joel Ribalta.

 

 

Des dels seus inicis, que convé recordar que van coincidir amb una forta crisi econòmica, l’EBE s’ha mantingut actiu gràcies a la valoració positiva que, al final de cada trimestre, en fan l’alumnat, les famílies i el professorat. 

I ara, què? Arribats a un topall quantitatiu, el pròxim repte és la millora qualitativa en l’àmbit pedagògic, tècnic, logístic i econòmic. “Volem que els nens i nenes del Pirineu estimin les seves muntanyes, practiquin esports d’hivern amb naturalitat i en siguin ambaixadors. I en el marc d’uns Jocs Olímpics d’Hivern 2030, puguin viure’ls en primera persona com a esquiadors, col·laboradors i/o espectadors. Formar part del llegat que els JJ.OO. deixin al país”, rebla Antoni Reig.

Promoció de neu i gel

El projecte català de promoció d’esports d’hivern, però, va més enllà de l’EBE i, paral·lelament, desenvolupa un segon programa en actiu, Esports d’Hivern Barcelona (EHBCN).

Inclòs dins del programa l’Escola fa esport a la ciutat, elaborat per l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona, va arrencar la temporada 2014-2015 i permet als alumnes d’escoles de la ciutat de Barcelona pujar al Pirineu a descobrir de primera mà l’esquí alpí, l’snowboard i l’esquí de fons, així com practicar el patinatge sobre gel i el cúrling a la pista de gel del FC Barcelona. En parlarem en profunditat en un pròxim article.