Catalunya – Euskadi, un retrobament d’amistats sobre el gel

foto

Malgrat que a la Lliga estatal d’hoquei gel ja es veuen les cares, el doble enfrontament del pròxim 28 de desembre farà que molts jugadors deixin de ser rivals per un dia per esdevenir companys de vestidor. Igual que els seus tècnics.

.

Des del setembre es disputen el títol de lliga amb els seus respectius equips, en una rivalitat que els darrers anys ha pres més rellevància si cap, gràcies al potencial creixent d’ambdós clubs. Però el pròxim 28 de desembre compartiran vestidor i objectiu.  

Salva Barnola i Einar Meyerson són els tècnics dels equips masculins del CG Puigcerdà i el FC Barcelona, respectivament, i enguany també, els dos seleccionadors de Catalunya en el duel que els enfrontarà al País Basc a la pista de gel de Puigcerdà. Un parèntesi en la seva particular rivalitat de clubs que també es produirà sobre la pista, on diversos jugadors d’ambdós clubs compartiran samarreta per un dia. De fet, la llista de convocats de la selecció està formada per 15 jugadors del Puigcerdà i 10 del Barça -inclosos els tres reserves-.   

Per al tècnic groc-i-negre, Salva Barnola, serà la segona vegada que dirigeixi la selecció, després del debut -amb victòria als penals- del 2016. “Em fa molta il·lusió, és una festa de l’hoquei gel català i basc. M’agradaria que es pogués celebrar cada dos anys a tot estirar, i variar les pistes que acullin el partit”, destaca.

Les mateixes ganes que comparteix el tècnic blaugrana, Einar Meyerson, que veu aquest dia com una oportunitat ideal per demostrar el bon nivell d’hoquei gel que es practica a Catalunya. Tant és així que els dos clubs catalans s’han endut el títol de lliga estatal les darreres temporades, després d’una llarga hegemonia del CHH Txuri-Urdin.

Precisament, el club basc tindrà una forta representació a Puigcerdà, ja que aporta gran part dels jugadors i tècnics que conformen els dos equips d’Euskadi. Ambdós estaran dirigits des de la banqueta pels tècnics Koldo Saenz i Alex Lazcano, que ja comparteixen vestidor a l’equip femení del Txuri-Urdin durant la temporada.

.

.

“Dos partits en un mateix dia és dur, però ho afrontem amb molta il·lusió. Són dos partits molt oberts i competits, i ens ho passarem molt bé, però evidentment que també volem guanyar. Per mi és un orgull i un honor representar Euskadi, i d’alguna manera és la culminació de la meva carrera en l’hoquei gel”, emfatitza Koldo Saenz.

Per la seva part, Alex Lazcano remarca el sentiment de companyonia i fraternitat existent entre jugadors d’ambdues seleccions, malgrat que molts són rivals durant l’any. “Catalunya té força més llicències que Euskadi, però serà un xoc bonic on esperem donar espectacle”, afegeix.

.

.

L’hoquei gel femení es reivindica

En aquest sentit, el partit femení serà una magnífica oportunitat de comprovar el creixement que està vivint l’hoquei gel femení català els darrers anys, amb la integració del CG Puigcerdà a la Lliga. “El País Basc encara està per davant nostre, però de mica en mica ens hi apropem”, opina Barnola, mentre que des d’Euskadi també es comparteix aquesta visió.

“Les jugadores tenen un nivell important pel poc temps que porten, és per ser optimistes”, comenta Saenz, mentre que Lazcano apunta que “abans era molt estrany veure una dona jugant a l’hoquei gel, i des de fa 7-8 anys portem moltes jugadores a l’equip estatal, algunes amb molt bon nivell. De fet, només cal mirar la Lliga estatal, amb equips potents com Txuri-Urdin, Puigcerdà i Majadahonda”.

Respecte a l’estat de salut actual de l’hoquei gel estatal, si bé el femení permet ser optimista, el masculí genera més dispersió d’opinions entre els tècnics.

“Jo diria que l’evolució és dolenta. Des del 2005 o 2006 es va viure una millora, amb més equips a la Lliga i la selecció espanyola arribant a Divisió Mundial II Grup A, però des de llavors s’ha anat de capa caiguda, ens hem estancat. A veure si amb l’arribada dels tres nous equips aquest any comencem a remuntar”, raona Salva Barnola, fent referència a la incorporació a la Lliga del Nordic Vikings, el Milenio Panthers i el Kosner Club Hielo Huarte.

En una línia semblant es mostren els tècnics bascos. Segons Koldo Saenz, “la Lliga no acaba d’enlairar quant a equips, repercussió… Però lluitem per millorar, i crec que cada vegada es juga millor a hoquei gel”. Alex Lazcano apunta als problemes econòmics com un dels motius d’aquesta situació, ja que no arriben tants jugadors estrangers com abans que puguin marcar diferències.

Einar Meyerson intenta aportar-hi llum, i assegura veure una millora progressiva: “La decisió de retransmetre alguns partits per TV és un encert, i crec que ajudarà a guanyar visibilitat. Al final es tracta de crear tradició. Com més practicants tinguem, més pujarà el nivell d’aquest esport”, rebla el tècnic blaugrana.

.