El CG Puigcerdà, la reivindicació d’un històric

foto

Per la via ràpida, el club ceretà va aixecar el passat cap de setmana la Lliga Nacional d’Hoquei Gel 2019-2020, la final de la qual havia estat ajornada per la pandèmia. Feia 12 anys i mig que el Puigcerdà no es proclamava campió estatal, per sisena vegada en la seva història. Aquell 2008, l’equip el capitanejava Salva Barnola, ara convertit en el tècnic responsable de l’èxit.

Un gol del flamant fitxatge Ander Arraras va tallar de soca-rel les ànsies de remuntada del CHH Txuri-Urdin i, de retruc, va sentenciar la final. A Sant Sebastià, sis mesos després de la data prevista inicialment, i en petit comitè, sense l’escalf de la seva afició, el CG Puigcerdà va proclamar-se campió de la Lliga 2019-2020.

Un títol amb connotacions especials. Per l’excepcionalitat del moment. Per la dificultat de guanyar-la davant del club amb més lligues i major pressupost. I perquè feia 12 anys i mig que el CG Puigcerdà no aixecava el trofeu.

Va ser el març de 2008 quan els ceretans van culminar un trienni excepcional, des de la temporada 2005-2006, format per tres lligues i dues copes del rei consecutives. En aquella darrera Lliga, l’equip va vèncer l’Anglet Hormadi francès en un Palau de Gel ple, amb l’eslovac Peter Oppitz com a màxim responsable de la banqueta i algunes cares molt conegudes en l’actualitat. I és que el llavors capità, Salva Barnola, i l’assistent, Dani Hilario, són ara el primer i segon entrenador de l’equip, respectivament.

“Tornar a guanyar després de tants anys és impressionant, i fer-ho conjuntament amb el Dani com a tècnics et fa viure-ho diferent, la responsabilitat pesa per tots costats. Aquest títol em recorda una mica a la primera de les tres lligues que vam guanyar a principis del 2000, perquè llavors feia 17 anys que no n’aconseguíem una”, explica el tècnic, Salva Barnola.

Amb la Lliga 2019-2020, el CG Puigcerdà iguala els sis trofeus del Casco Viejo Bilbao / Vizcaya HC. Encara, però, lluny dels 13 sumats pel CH Jaca i els 16 del CHH Txuri-Urdin.

Un vestidor que atrapa

“Crec que el bon ambient dins l’equip ha estat clau, i en part per això han volgut venir dos jugadors de primer nivell com el Luis Giménez i l’Ander Arraras, procedents del Txuri-Urdin. I fins i tot hem hagut de declinar la proposta d’alguns altres jugadors que també es volien afegir”, apunta el president del club, Jordi Gassió.

Una visió que confirma l’experimentat capità de l’equip, Bastien Tona: “A Puigcerdà des de sempre s’ha viscut un ambient molt especial, tant al vestidor com al carrer. Els jugadors hi estan molt a gust i saben que és un privilegi poder jugar aquí. La generació de jugadors joves que estan a l’equip ha pujat molt unida, com una família, i han patit molt per arribar a on estan ara”.

Precisament, Bastien Tona formava part de l’equip que va dominar l’hoquei gel estatal durant la primera dècada del 2000. “Aquest esport ha canviat molt des de llavors. Tot just havien començat a sorgir les primeres xarxes socials i, per tant, no hi havia el ressò actual. Pel camí també hem patit dues crisis econòmiques que han repercutit en el club i en la Lliga”, reflexiona. Però també en aspectes més esportius es visualitza una transformació: “Personalment, sóc un dels jugadors que més m’està costant adaptar-me al nou hoquei gel: cada cop més ràpid, tècnic, tàctic i igualat”.

La supervivència econòmica, actual camp de batalla

Tot i la lògica alegria desfermada arran de la Lliga 2019-2020, els responsables del CG Puigcerdà són conscients de la realitat que viu l’entitat: “Tenim una economia molt feble i hem de veure com ens podrem mantenir al llarg de la temporada. Hem de tenir en compte que les subvencions han baixat i que, a causa de la Covid-19, ha deixat de fluir l’aixeta dels ingressos del taquillatge”, destaca el seu president.

Per això, només la plena predisposició de les tres cares noves del Puigcerdà per a aquesta temporada explica que hagin pogut sumar-se a l’equip. Tres fitxatges que ja van deixar la seva signatura en la final de Lliga. “L’Aron Sarmiento és un jugador sub20 que feia temps que volia, i que finalment vam poder fitxar el passat Nadal. També teníem tancada l’arribada del Luis Giménez, procedent del Txuri-Urdin”, exposa Salva Barnola. Però no és l’únic jugador que ha canviat Sant Sebastià per Puigcerdà. “La sorpresa va venir quan ens va trucar l’Ander Arraras, que era una peça clau per a ells. Els tres jugadors són joves però ja vénen amb experiència”.

Amb només tres jugadors estrangers i poc pressupost, el treball del club amb el planter resulta fonamental per tenir possibilitats d’èxit. “Sens dubte, la temporada 2020-2021 es planteja incerta, però també molt il·lusionant. Estem treballant molt el planter, amb dues categories U11 i U13 molt potents, i l’equip sènior femení, que segueix en progressió”, apunta Gassió.

De fet, poques hores després que l’equip masculí aixequés la Lliga, el femení debutava en Lliga a Puigcerdà amb una contundent victòria per 11-1 davant el Granada Grizzlies.

Amb dificultats i obstacles evidents, alguns mencionats, que la direcció del club haurà d’afrontar com pugui, la lliga sumada pels homes de Salva Barnola suposa un baló d’oxigen per continuar treballant en la mateixa línia. Sense anar més lluny, per intentar revalidar el títol en la pròxima temporada, que comença aquest cap de setmana  i on els ceretans debutaran dissabte a la nit a la pista del CH Jaca. “Després d’aquesta Lliga, ens col·locaran l’etiqueta de favorits, i hem d’estar preparats per trobar-nos rivals molt motivats”, avisa el tècnic. No hi ha moment per al descans.

Palmarès del CG Puigcerdà

Lliga – 6

1985-86 | 1988-89 | 2005-06 | 2006-07 | 2007-08 | 2019-20

Copa del Rei – 11

1982-83 | 1983-84 | 1985-86 | 1991-92 | 1998-99 | 2003-04 | 2004-05 | 2006-07 | 2007-08 | 2008-09 | 2009-10

Crèdits d’imatge: CG Puigcerdà | Fernando Martín |Joan Reyes – Marc Reyes | Yann Rieu – hockeyphoto.net