Esquí de fons, la tècnica patinador i clàssica

Així com l’estil clàssic està datat de milers i milers d’anys per desplaçar-se sobre la neu, l’estil patinador és relativament nou. En aquest article coneixerem com es va crear i, de forma il·lustrada, les seves diferències tècniques respecte a la modalitat clàssica.

L’evolució, com en tots els esports, va tenir lloc en paral.lel al rendiment en competició. No va ser fins als anys 80 on començarem a utilitzar el pas mig patinador per ser més economics i ràpid. A més un fet fou decisiu per a la consolidació de la modalitat, va ser el tractament de les pistes.

Diferències entre modalitats

CLÀSSICPATINADOR
Col.locació dels esquísParal.lelsDivergents
Direcció de l’impulsPosteriorLateral
Sistema d’impulsCeres, Escates…Cantells
VelocitatMenor10/20% Major

Tècnica patinador

Tècnica clàssica

Mantenir una posició equilibrada

Què hem de tenir en compte? Ens trobem davant d’un exemple freqüent que podem trobar en esquiadors joves, amb una posició del cos que no està centrada, però que a la vegada té com a solució correccions senzilles.

Principalment, els problemes venen per una mala col.locació del tronc o el bust, que impedeix a l’esquiador poder treballar bé amb les cames. Les errades que es poden veure en forma de requadres taronges al voltant de l’esquiador, son la causa dels problemes, reflectits en forma de requadres blaus.

Informació: Ainhoa Ibarra i Manu Rullan – Tècnics de la FCEH