Francesc Izard, guardonat amb el VIII Premi Col·laboració i Esport Pitu Figueras

foto

Gran impulsor de les lligues catalanes d’esports d’hivern, la FCEH entregarà el guardó durant el Lliurament de Premis de la temporada 2021-22, el proper 17 de juny.  

Després de dos anys marcats per la pandèmia de la Covid-19, la FCEH recupera el Premi Pitu Figueras, que reconeix la tasca de totes aquelles persones que han posat el seu gra de sorra per ampliar els esports d’hivern a Catalunya.  És per aquest motiu que el Premi Pitu Figueras d’enguany ha estat concedit a Francesc Izard.

Dedicació i compromís amb els esports d’hivern

Si hi ha algú compromès amb els esports d’hivern, des de la base fins a la competició, és Francesc Izard. President de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern entre els anys 1983 i 1995, va impulsar la creació de dotze lligues catalanes en les modalitats d’esquí alpí i esquí de fons, que encara perduren en els circuits actuals. Algunes d’aquestes han canviat de format, o bé de nom, han integrat noves modalitats i especialitats, però algunes de les lligues d’esquí alpí s’han mantingut intactes des dels seus inicis i enguany han complert 39 anys d’història.

Izard, integrà a la FCEH, durant el seu mandat, els salts d’esquí (1986), el trineu amb gossos i la pulca escandinava (1991), el patinatge artístic (1992) i l’hoquei sobre gel, el surf de neu, el patinatge de velocitat en pista coberta i el bobsleigh (1995).

Durant la seva trajectòria professional, fou fundador del Club Alpí Falcó, de Sabadell, del qual tres dels seus esquiadors han participat en uns Jocs Olímpics: Jordi García, Emma Bosch i Mònica Bosch.

Un enorme llegat, motiu d’exemple i d’aprenentatge, que enguany el Tribunal ha reconegut amb el Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras.

Des de la FCEH, agraïm totes les candidatures presentades així com la feina del jurat, enguany format pel president del CEC, Eduard Cayón; el president del Club Esquí Alpí Ceretà, Pere Torras; el periodista de TV3, Toni Real; el periodista de Catalunya Ràdio, Xavi Palau; i la filla del Dr. Pitu Figueras, Clara Figueras.

Sobre el Dr. Figueras

Eminència de la medicina esportiva, el Dr. Figueras va dedicar-se al tractament de les lesions produïdes esquiant i va invertir moltes hores en els altres. Soci del Centre Excursionista de Catalunya, des de ben aviat es va preocupar d’estudiar la causa dels accidents d’esquí, i a confeccionar un arxiu on relacionava la lesió amb l’entorn, el material i l’esquiador.

El coneixement d’aquestes dades el va portar a realitzar importants estudis sobre prevenció de lesions en esquiadors. Aquesta és de ben segur la causa per la qual li van concedir la Creu de Sant Jordi i la Medalla Josep Trueta. Carismàtic i sempre de bon humor, va ser un home conegut per molts i admirat per tot aquell que coneixia els seus projectes.

El VIII Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras serà una escultura singular creada pel gendre del Dr. Figueras, Iñaki Castillo, al·legòrica als valors d’altruisme i de treball desinteressat per l’esport.

Palmarès

2012 – 2013: Descens de La Molina
2013 – 2014: Sr. Guillem Salmerón i el seu equip
2014 – 2015: Associació de Volentaris Val d’Aran
2015 – 2016: Sr. Agustí Juan Segarra
2016 – 2017: Sra. Sylvana Mestre
2017 – 2018: Sr. Antoni Puig
2018 – 2019: Sr. Josep Maria Sala

2021 – 2022: Sr. Francesc Izard