L’esquí de fons brilla i es reivindica amb la 40ª Marxa Beret

foto

Baqueira Beret va viure, el passat cap de setmana, un autèntic festival de l’esquí de fons en el marc de la 40ª edició de la Marxa Beret. En paral·lel s’hi va celebrar el Campionat d’Espanya Sprint i Llarga Distància, on els fondistes catalans hi van deixar el seu segell de qualitat.

L’adrenalina de l’alta competició i el bon ambient van marcar el guió de la 40º edició de la Marxa Beret, que el diumenge va concentrar més de 900 participants. Una de les cites més esperades de la temporada que es va complementar amb la tradicional Sprint Salomon de dissabte. I tot plegat dins del marc del Campionat d’Espanya.

Campionat d’Espanya Sprint

Amb unes condicions meteorològiques complicades que van desafiar els fondistes, la cita va arrencar dissabte amb el Campionat d’Espanya Sprint en la modalitat de tècnica lliure. La prova constava d’una primera volta classificatòria cronometrada per definir les semifinals i, a posteriori, la gran final.

En categoria U12 dones, Joana Puig va encapçalar un podi íntegrament català format també per Jana Sánchez i Laura Bajona. També amb representants de casa va quedar el podi masculí, amb Jan Vicente al capdavant seguit de Bernat Cadena i Arnau Miquel.

En U14, nou triplet català amb Martina Sellés, Ares Montaner i Berta Guitart, mentre que en homes Pablo Moreno va ser segon i Marc Colell, tercer. En U16, Claustre Montaner va ser la campiona i Bernat Sellés i Roc Vilaró van ser segon i tercer del podi masculí, respectivament. En U18 victòria per a la fondista de l’equip RFEDI, Maria Iglesias, seguida de Maria Sellés i Marta Moreno.

En U18 el fondista RFEDI, Jaume Pueyo, es va endur el triomf acompanyat al podi per Miquel Auladell, tercer. En U20, campió el també membre de l’equip RFEDI, Gral Sellés, amb Cesc Colell tercer. En Sènior femení, Marta Cester va vèncer amb la seva companya Lydia Iglesias, segona.

Un test de nivell previ a l’espectacle de diumenge, on va tenir lloc la mítica Marxa Beret. La prova formava part del calendari FIS i va constar de 10, 21 i 42 km. Marta Moreno (CAEI) i Miquel Auladell (PEC) van ser els vencedors dels 10 km; Maria Iglesias (ANEC) i Jaume Pueyo (CEFUC) ho van ser dels 21 km i Marta Cester (CAEI) i Sadurní Betriu (CEFUC) els de la distància reina de 42 km.

Campionat d’Espanya de Llarga Distància

En aquesta cita només hi van participar fondistes de la categoria U18 a Veterans.

En U18 i sobre una distància de 21 km, Maria Iglesias (ANEC) va ser la més ràpida seguida de la seva companya Maria Sellés (Bellver), mentre que en homes Jaume Pueyo (CEFUC) va alçar-se amb el títol.

Campió el dia anterior, Gral Sellés (Bellver) va tornar a trepitjar l’esglaó més alt del podi en U20 tot i que no li va posar gens fàcil el basc Mikel Plazas, en un final ajustadíssim que va fer vibrar el públic. A pocs segons va entrar Gerard Palomo com a tercer classificat.

Per últim, en categoria Sènior cal destacar la doble victòria catalana protagonitzada per Marta Cester (CAEI) i Sadurní Betriu (CEFUC), respectivament, sobre l’exigent circuit de 42 km.

Resultats a banda, amants de l’esquí de fons de totes les edats i de diferents països van poder vibrar amb una Marxa Beret que mai decep i que, després de 40 edicions, demostra estar millor que mai. La prova està organitzada pel Conselh Generau d’Aran, l’estació de Baqueira Beret i l’Ajuntament de Naut Aran i compte amb el suport de diferents actors, com la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH).