Pol Makuri, davant un repte mundial a Lillehammer

foto

L’esportista català del club CENA afronta el seu primer Campionat del Món d’Esquí de Fons Adaptat amb màxima il·lusió, després de més de 10 anys en l’alt rendiment. L’objectiu més ambiciós, els Jocs Paralímpics de Pequín del mes de març.

Ens atén de camí a Noruega, concretament direcció a Lillehammer, seu del Campionat del Món d’Esports d’Hivern Adaptats, que comença aquest dimecres i acabarà el 23 de gener. Després de 12 anys en l’alt rendiment, amb una evolució clara i constant, Pol Makuri (Igualada, 1991) afronta una de les cites més destacades de la seva carrera esportiva.  

El fondista, amb una hemiparèsia que l’afecta a una cama i un braç de la mateixa part del cos, somia en tornar de Noruega amb el bitllet per als Jocs Paralímpics de Pequín 2022 a la butxaca. Sens dubte, seria una notícia històrica, que Makuri intentarà fer realitat els pròxims dies.

El dijous 13 debutarà amb la prova de mitja distància (12,5 km), on s’hi acostuma a trobar més còmode, mentre que dissabte 22 serà el torn de la prova sprint, ambdues en estil clàssic, el que millor se li adapta a les seves característiques.

Amb quines perspectives afrontes el Mundial de Lillehammer?

Hi arribo amb tota la motivació i il·lusió del món. Crec que he fet una gran temporada i arribo amb molt bones sensacions. És cert que fa un mes que estic amb molts nervis, a causa de la incertesa de la pandèmia, però això no em pot desviar del camí. Vull baixar punts IPC, el rànquing i intentar treure un bitllet per als Jocs Paralímpics.

En quines distàncies et trobes més còmode?

Sempre he estat un atleta de distàncies més llargues, a partir de 12,5 km cap amunt. Però també m’agraden les curses més curtes, tot suma. Sí que estic més especialitzat en modalitat clàssica, ja que a causa de la meva discapacitat, en modalitat skating no puc ser tot el competitiu que voldria.

Has reiterat que els Jocs Paralímpics són un clar objectiu per a tu. Com de lluny estàs d’aconseguir-ho?

Cada cop ho veig més a prop, perquè estem treballant molt bé. Fa 12 anys que estic picant pedra per estar en un Mundial i uns Jocs. Crec que amb esforç, motivació, dedicació màxima… tot és possible.

Quins efectes creus que podria tenir una hipotètica participació olímpica a Pequín?    

Un dels principals objectius és poder donar a conèixer la paràlisi cerebral, i mostrar-la com una diversitat funcional molt diversa, extraordinària. I crec que amb la difusió que en poguéssim fer podríem engrescar a més gent a competir en aquesta disciplina i fer-la créixer.

Com veus l’evolució de l’esport d’hivern inclusiu a casa nostra?

Crec que s’ha fet molt bona feina, i a la vegada encara hi ha molt camí per recórrer. Tant en l’àmbit català com estatal m’he sentit molt ben acollit, però sóc conscient que la meva discapacitat m’ho ha permès, ja que podia competir a tots els circuits. Potser, si anés amb cadira, no hagués estat així.

.

Calendari de competició a Lillehammer

Dijous 13 (10:00h): Mitja distància en estil clàssic (12,5km)

Dissabte 22 (10:00h): Sprint en estil clàssic

.