Promoció

Programes escolars

Programes escolars

1. Què és la promoció escolar?

a

Malauradament, encara avui dia hi ha molts nens que no poden tenir un accés directe als esports que es practiquen a la neu. Aquest és el principal factor que va incentivar, ara fa uns anys, a diferents actors per tal de portar a terme un projecte global que solucionés aquest handicap.

Actualment, i després de la implicació constant i creixent d’escoles i estacions, comptem amb dos programes que faciliten el contacte dels més petits als esports d’hivern. El coneixement d’aquests esports i els valors intrínsecs que s’hi aprenen, com l’estima i el respecte per les nostres muntanyes, són el pal de paller que han provocat que el projecte gaudeixi de notable èxit i una evolució constant.

a

2. Esport Blanc Escolar (EBE)

a

Què és?

L’EBE és un programa institucional de la Generalitat de Catalunya que vol acostar els esports d’hivern a l’alumnat de 3er i 4rt curs de primària (8-10 anys) dels centres d’ensenyament de les comarques del Pirineu Català (Val d’Aran – Alta Ribargorça – Pallars Jussà – Pallars Sobirà – Solsonès – Alt Urgell – Cerdanya – Berguedà – Ripollès).

Aquest programa s’emmarca dins de les línies mestres previstes en el Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a Catalunya (PEEHC):

L1 del PEEHC – Impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern (en les seves diferents modalitats) en la població infantil a les comarques pirinenques.

L2 del PEEHC – Educar mitjançant l’esport, el coneixement i respecte del medi natural pirinenc.

a

Qui ho gestiona?

La Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya són els promotors del programa, en col·laboració amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells esportius i consells comarcals del Pirineu, el Conselh Generau d’Aran, les diputacions provincials, les estacions d’esquí alpí i les estacions d’esquí nòrdic.

El programa consta de 9 sessions d’activitat física a la neu repartides de la següent manera:

  • 3 sessions d’esquí de fons
  • 3 sessions d’esquí alpí
  • 2 sessions de snowboard
  • 1 sessió de tancament “Graduació de Neu”

Les sessions estan incloses com activitat curricular dins l’assignatura d’Educació Física del centres d’ensenyament.

a

Quines estacions hi participen? 

Hi participen les següents estacions:

  • Esquí de Fons: Sant Joan de L’Erm, Tuixent – La Vansa, Baqueira Beret, Aransa, Lles de Cerdanya, Guils – Fontanera, Tavascán, Vall de Núria i Virós – Vall Ferrera.

 

  • Esquí Alpí i Snowboard: Baqueira Beret, Boí Taüll, Masella, La Molina, Vall de Núria, Vallter 2000, Espot, Port Ainé i Port del Comte.

a

Les dades de l’EBE

Aquestes són les dades de les fases d’implementació del programa des dels seus inicis i fins a aquesta darrera temporada 2018-2019:

 

3. Esports d’Hivern Barcelona (EH-BCN)

a

Què és?

Aquest segon projecte forma part del programa l’Escola fa esport a la ciutat, dirigit per l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona i gestionat pel Departament de Programes Municipals del Consell de l’Esport Escolar de Barcelona.

L’Escola fa esport a la ciutat és un projecte que organitza programes de suport al currículum d’educació física dels centres educatius de la ciutat de Barcelona. El programa Esports d’Hivern ofereix la possibilitat d’apropar als infants i joves la pràctica d’aquests esports enllaçant continguts de coneixement del medi natural amb el desenvolupament d’habilitats motrius bàsiques.

El programa en qüestió es va començar a implementar la temporada 2014-2015 dins del marc del Pla Estratègic dels Esports d’Hivern a Catalunya (PEEHC), que segueix les línies estratègiques esmentades anteriorment.

a

Qui ho gestiona?

La Federació Catalana d’Esports d’Hivern, les estacions d’esquí alpí, les estacions d’esquí nòrdic i les instal·lacions de gel de Barcelona són els principals col·laboradors del programa.

Les sessions d’activitat física que s’ofereixen en el programa son les següents:

 

Quines estacions hi participen? 

Hi participen les següents estacions:

  • Esquí de Fons: Tuixent-La Vansa, Aransa, Lles de Cerdanya i Guils Fontanera.

 

  • Esquí Alpí i Snowboard: La Molina, Masella, Port del Comte i Vallter 2000.

 

I hi participen les següents pistes de gel:

  • Patinatge sobre gel i Cúrling: Futbol Club Barcelona.

a

Les dades de l’EH – BCN 

Aquestes són les dades de l’actual temporada 2018-2019:

 

4. La promoció escolar, en imatges

Vídeo – La promoció escolar, una aposta de present i futur

a

Vídeo – Més alumnes al programa d’esquí escolar – Cerdanya 

a

Notícia – Els escolars del Pirineu comencen les classes d’esquí alpí, nòrdic i surf de neu

Llegeix-la en aquest enllaç.

a

Notícia – La puerta a los deportes de invierno de la Promoción Escolar

Llegeix-la en aquest enllaç.

 

5. Vols participar-hi?

 

Si estàs interessat en el projecte, et pots posar en contacte amb nosaltres.

Correu electrònic: promocio@fceh.cat

Telèfon: 687 580 759