Queralt Castellet fa història amb una plata olímpica a Pequín

foto

La passada matinada, la rider de Sabadell, Queralt Castellet, s’ha penjat la medalla de plata al halfpipe dels JJ.OO., l’únic gran podi que li quedava pendent de trepitjar en la seva brillant trajectòria. La de Queralt és la primera medalla catalana en uns Jocs d’Hivern, millorant la quarta posició de Jordi Font en snowboard cros a Torí 2006.

Per sempre més, el Secret Garden Olympic Halfpipe de Zhangjiakou quedarà gravat en la ment dels aficionats catalans als esports d’hivern. L’escenari on, un 10 de febrer de 2022, Queralt Castellet es va guanyar a pols la primera medalla olímpica per als esports d’hivern catalans. Un resultat històric, fins a cert punt de justícia poètica, ja que per trajectòria i talent sobre la taula, era una medalla que tard o d’hora havia d’arribar.  

“L’objectiu d’avui era assegurar. A la final ho trauré tot”, afirmava dimecres la rider de Sabadell després de classificar-se per a la final. I ja se sap que qui avisa no és traïdor. Queralt va començar la final amb una primera ronda a la baixa, amb 69.25 punts, lluny dels 94.00 sumats per Chloe Kim, que s’assegurava el títol. “Després de la primera ronda, he notat tots els nervis, tota la pressió. Però m’ha vingut una força, no sé exactament d’on, per treure aquesta segona ronda que tant temps porto treballant”.

.

.

Efectivament, la catalana del Club Esportiu Masella Team (CEMT) treia a la llum tot el seu talent en el moment més indicat. Una ronda molt tècnica, amb gran amplitud, on arribava als quatre metres d’alçada i on oferia els trucs Switch Bs 5 Mute, Cab 7 Melon, Fs Air Indie grab, Bs 9 Mute i Fs 9 Melon. Un repertori digne de 90.25 punts, suficient per assegurar-se la segona posició. Tercera acabaria la japonesa Sena Tomita, amb 88.25 punts.

“Somiava amb això des de Torí 2006, quan vaig veure a les noies al podi i vaig dir, jo vull estar allà. Tenia 16 anys. M’ho vaig plantejar i no he deixat de lluitar fins avui, i aquí seguiré. Estic fent el millor snowboarding que he fet mai i el més important és que l’estic gaudint més que mai. És el meu millor moment”, afirmava amb un enorme somriure Queralt.

.

.

“Estem eufòrics. Per la Queralt, que fa tants anys que ho està perseguint. Pels esports d’hivern catalans, que sumen la seva primera medalla olímpica. I per tots els practicants d’esports d’hivern, els clubs, els tècnics. Per aquells riders que van ser pioners, com la Queralt. Ara, més que mai, els amants de l’snowboard poden veure la Queralt com un exemple a seguir. I des de la Federació Catalana hem de posar els recursos perquè els nens i nenes que vulguin seguir el seu camí, ho puguin fer”, destaca la presidenta de la FCEH, Mònica Bosch.

“La medalla arriba en un gran moment, amb un projecte olímpic a l’horitzó. La seva medalla hauria de posar el focus en el tema esportiu, i la il·lusió que ha generat s’ha d’aprofitar per presentar un model de candidatura que sigui viable mediambientalment, econòmicament i socialment”, rebla Bosch.

Catalunya suma el seu primer podi olímpic

La medalla de plata de Queralt Castellet és la primera que sumen els esports d’hivern catalans, i supera el millor resultat obtingut fins ara, la quarta posició de Jordi Font en snowboard cros. El rider català, que també va fregar un podi en Copa del Món, va brillar als JJ.OO. de Torí 2006, on va endur-se diploma olímpic amb una meritòria quarta posició. Més si cap, si es té en compte que Font va patir una luxació d’espatlla esquerra  48 hores abans de la prova, i va disputar la final amb la zona immobilitzada.

La medalla de Queralt Castellet és la cirereta del pastís a una temporada d’altíssim nivell, on la de Sabadell havia sumat dos bronzes a les Copes del Món de Laax (Suïssa) i Copper Mountain (Estats Units) i la plata als XGames. Lògicament, la plata de Pequín també suposa el seu millor resultat en uns Jocs Olímpics, on ha anat in crescendo amb els pas dels anys: 26º a Torí 2006, 12º a Vancouver 2010, 11º a Sotxi 2014 i 7º a PyeongChang 2018.

.

Fotografies: Nacho Casares – COE

.