Silvana Mestre guardonada amb el V Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras 2017

foto

El V Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras 2017, un reconeixement als valors de l’esport, ha estat concedit a Sylvana Mestre. La FCEH farà entrega del guardó durant l’acte de lliurament de premis de la temporada 2016-2017 previst pel proper mes de juny.

El Premi Pitu Figueras reconeix la tasca d’aquelles persones que de manera voluntària i altruista fan créixer els esports d’hivern. Aquells que inverteixen el seu temps en recolzar esportistes i en vetllar per l’esport i els seus valors. Persones com la Sylvana Mestre, guardonada amb el Pitu Figueras del 2017.

La Sylvana, una dona senzilla, valenta i atrevida amb la mirada posada en un objectiu, l’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat en l’esport. Un repte que l’ha acompanyat any rere any en la seva trajectòria tant professional com personal. Entusiasta i bolcada en allò que es proposa. Així és la Sylvana.

Mestre ha dedicat la seva vida al món de l’esport. La seva passió. Fins que aquesta va derivar als esports per a persones amb discapacitat. Ha estat guia de persones amb problemes de visió, entrenadora i directora tècnica de l’equip paralímpic espanyol, Presidenta de la Federació Paralímpica d’Esquí Alpí al Comitè Internacional Paralímpic (IPC) i cofundadora de l’Associació Play and Train. Posicions que l’han permès lluitar per fer visible, promoure i educar els atletes i l’esport.

En l’Associació Play and Train (PAT), la Sylvana i els seus companys, creuen en l’esport com a l’eina social d’aprenentatge a través de la diversió i l’esport. I amb aquesta filosofia, han aconseguit normalitzar l’activitat de les persones amb discapacitat en el nostre entorn, la neu. El club PAT, afiliat a la FCEH, a dia d’avui té 48 joves amb discapacitat practicant l’esquí i l’snowboard de forma regular.

Per altra banda, com a Directora Tècnica de l’equip paralímpic espanyol de cecs, la Sylvana va fer escalar als seus esportistes en les classificacions per, finalment, arribar als calaixos més alts del podi. De fet, va ser la responsable de l’equip amb el major nombre de medalles i certificats paralímpics mai aconseguits per Espanya en els esports de neu.

15 medalles als Jocs Paralímpics (Sochi 2014, Torino 2006, Salt Lake City 2002, Nagano 1998) i 30 medalles en campionats del món, són les obtingudes per esportistes formats per la Sylvana.

També cal destacar la seva tasca en el desenvolupament amb joves, com a responsable de l’esquí paralímpic mundial. Mestre va aconseguir que als Jocs Paralímpics de Vancouver 2010 i a Sochi 2014 la mitjana d’edat fos de 23 anys. La majoria de medalles d’or van ser de joves que van iniciar-se als campaments de desenvolupament que ella mateixa va iniciar.

Per totes aquestes raons, la Sylvana, va ser guardonada l’any 2015 amb l‘Ordre Paralímpica, que és el màxim guardó que atorga el Comitè Paralímpic Internacional (IPC).

És per nosaltres un orgull, guardonar-la també amb el V Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras 2017 i animar-la a continuar la seva importantíssima tasca fomentant l’accés a l’esport independentment de la capacitat, el gènere i l’edat. Seguim caminant tots junts, al costat de Mestre, cap a una societat on tothom tingui accés a tenir els mateixos drets i oportunitats independentment de les seves capacitats.

Agraïments
Des de la FCEH volem donar les gràcies a tothom per les candidatures presentades i agrair el temps dedicat als membres del Jurat que han seleccionat la candidatura guardonada: el President del CANMC, Sr. Josep Dalmau; el  periodista esportiu de TV3, Sr. Toni Real; el Vicepresident del CEC, Miquel Rafa; la Responsable de Premsa de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Sra. Verònica Caro; i la filla del Dr. Pitu Figueras, la Sra. Clara Figueras. En nom de tot el jurat i de la FCEH encoratgem a tothom a presentar més candidatures en les properes edicions. 

 

Sobre el Dr. Figueras 

El Dr. Figueres va ser una d’aquelles persones que van dedicar-se al tractament de les lesions produïdes esquiant i va invertir moltes hores en els altres. Soci del Centre Excursionista de Catalunya, des de ben aviat es va preocupar d’estudiar la causa dels accidents d’esquí, i a confeccionar un arxiu on relacionava la lesió amb l’entorn, el material i amb l’esquiador.

El coneixement d’aquestes dades el va portar a realitzar estudis per tal d’intentar prevenir que l’esquiador es fes mal. Aquesta és de ben segur la causa per la qual li van concedir la Creu de Sant Jordi i la Medalla Josep Trueta. Carismàtic i sempre de bon humor, va ser un home conegut per molts i admirat per tot aquell que coneixia els seus projectes.

El V Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras serà una escultura singular creada pel gendre del Dr. Figueras, Iñaki Castillo, al·legòrica als valors d’altruisme i de treball desinteressat per l’esport, d’acord amb l’esperit que el Dr. Josep MªFigueras va practicar durant tota la seva vida.

 

Palmarès Premi Col·laborador i Esport Pitu Figueras
2012 – 2013: El Descens de La Molina
2013 – 2014: Sr. Guillem Salmerón i el seu equip
2014 – 2015: L’Associacion de volentaris Val d’Aran’.
2015 – 2016: Sr. Agustí Joan

2016 – 2017: Sra. Sylvana Mestre