Arriba la Copa del Món de Snowboard Cross IPC a La Molina

El proper 12 de febrer es celebra la final de la Copa del Món de Snowboard Cross La Molina, estació del Grup FGC. Hi haurà 80 esportistes de fins a 16 països diferents de tot el món, com Rússia, Brasil, Estats Units o Canadà. En aquesta prova no hi participaran els esportistes amb cadira o els discapacitats visuals.

Arriba el segon torn de competicions internacionals a l’estació del Grup FGC de La Molina. En aquesta ocasió és la final de la Copa del Món de Snowboard Cross IPC per a persones amb discapacitat física. Els esportistes ja són a l’estació ceretana on demà dia 12 de febrer es durà a terme la prova que definirà els guanyadors del campionat d’aquesta temporada 2013-14. Així doncs, aquesta cursa es viurà amb molta intensitat ja que a més, també pot servir a alguns esportistes per a confirmar la seva participació als Jocs Paralímpics d’hivern de Sochi del mes de març.

El camí cap a La Molina

La Copa del Món de Snowboard Cross IPC se celebra al llarg dels mesos de novembre, gener i febrer. Enguany, la primera prova es va dur a terme els dies 18, 19 i 20 de novembre a Landgraaf a Holanda. La segona va ser a Copper, EEUU durant els dies 19 i 20 de gener. La tercera cursa es va celebrar a l’estació canadenca de Big White el 25 i 26 de gener. Posteriorment, els esportistes havien de viatjar cap a Eslovènia, per participar a les curses de Rogla el dia 2 de febrer i el dia 6 a Maribor, però ambdues s’han hagut de cancel·lar per falta de neu. D’aquesta manera, aquest ha estat el recorregut que han fet tots els corredors abans d’arribar a La Molina. La Molina serà l’escenari que definirà els guanyadors de la Copa del Món d’aquesta temporada 2013-14, ja que serà l’última oportunitat que tindran els corredors per obtenir els punts necessaris per a coronar-se campions del món, tant en la categoria masculina com en la femenina.

Dues categories

En aquesta modalitat esportiva, a diferència de l’esquí alpí, no hi poden participar aquells esportistes que van en cadira o amb guia (discapacitats visuals). L’snowboard cross és una especialitat que no només requereix un alt domini de l’snowboard sinó que a més és molt exigent físicament i on la participació d’aquests corredors no és permesa per seguretat.

L’Snowboard Cross

Aquest esport es realitza en un circuit creat amb salts, dubbies i mòduls i on les corbes estan peraltades i els corredors van al límit en cada una de les zones. En l’Snowboard Cross per a esportistes amb discapacitat, aquesta modalitat funciona una mica diferent. La sortida es realitza d’un en un i l’objectiu de tots ells és intentar aconseguir creuar la meta amb el mínim temps possible. Els corredors fan un total de tres baixades i comptaran per a la classificació final les dues millors de cada un d‘ells.

Els snowboarders han de ser bons tècnicament per superar totes les adversitats de la pista com són aquests salts, però també han de treballar molt bé cada una de les baixades tàcticament, ja que poden cometre un error en una de les tres, però aleshores les altres dues han de ser impecables. Busquen ser els més ràpids en totes tres, però a vegades fa que un snowboarder no sempre pugui controlar la recepció d’un salt o no surti amb prou velocitat d’una de les corbes. És tot molt emocionant.

80 corredors de fins a 16 països

Des del dia 10 de febrer i fins el dia de celebració de la prova, el dimecres 12 de febrer hi haurà a l’estació de La Molina i allotjats pels diferents hotels de la zona més de 100 persones entre esportistes, tècnics i membres dels diferents equips que provenen de 16 països d’arreu del món.

Estan inscripcions per participar en aquesta darrera i definitiva prova de la Copa del Món els següents països: Austràlia, Àustria, Brasil, Canadà, Bèlgica, Finlàndia, França, Alemanya, Itàlia, Holanda, Polònia, Espanya, Eslovàquia, Ucraïna i Estats Units. Aquest darrer país, els Estats Units, és la delegació més àmplia a La Molina, ja que comptarà amb 10 corredors, 4 dones i 6 homes. El segon equip amb més representació és Itàlia amb 7 snowboarders, i el tercer, Austràlia i Holanda, tots dos amb 5 esportistes.

3 esportistes locals

L’equip espanyol que participarà a la cursa de La Molina estarà format per tres snowboarders: Astrid Fina-Paredes, Adrian García i Urko Egea. Albert Mallol n’és l’entrenador. La snowboarder i única representant femenina local participa en la categoria de PSL. De la classificació, actualment, ocupa la 12a posició i ha aconseguit sumar fins a 360 punts. Entre els nois, Adrian García corre a la PSU, categoria de la qual és 6è amb 600 punts. Per la seva banda, l’esportista basc Urko Egea competeix a la prova de categoria PSL, on és 24è i suma 240 punts.

Amb la presència dels millors corredors

Després de disputar-se quasi totes les curses ja es poden definir quins són els aspirants a coronar-se Campions de la Copa del Món de Snowboard Cross IPC d’aquesta temporada 2013-14. En la categoria masculina PSU l’esportista dels Estats Units Marc Dervaes és qui parteix com a primer de la classificació amb 3.800 punts. Només amb 400 punts menys ocupa la segona posició l’australià Matthew Robinson. El tercer classificat actualment és Fatu Matagi (EEUU) amb 1.200 punts. També entre els homes però en la categoria PSL és Michael Shea, Estats Units, qui domina amb 4.800 punts. Per darrere hi ha el seu compatriota Evan Strong (3.200 punts) i l’encarregat de tancar el podi provisional de la Copa del Món d’aquesta temporada és el canadenc John Leslie amb 2.250. Finalment, en dones, només hi ha una categoria: PSL. L’holandesa Bibian Mentel-Spee és la snowboarder que a hores d’ara ha aconseguit sumar més punts, un total de 5.000. Amy Purdy, dels Estats Units, és segona amb 3.100 punts i amb només 200 punts menys ocupa la tercera plaça provisional Lisa Bunschoten (Holanda).

Font: Comunicació FGC