La RFEDI celebra la seva assemblea anual al CSD de Madrid

L’Assemblea General Ordinària de la Real Federación Española de Deportes de Invierno (RFEDI) s’ha celebrat dissabte 28 de maig a l’auditori Joan Antoni Samaranch a la seu del Consejo Superior de Deportes (CSD) a Madrid.

A l’acte, que es realitza un cop l’any, han acudit la junta directiva de la RFEDI així com 37 assembleistes que representen a les federacions territorials, clubs, esportistes, entrenadors i delegats tècnics. En representació del CSD ha estat present el sotsdirector general d’alta competició Àngel Luis López de la Font.

Els representants catalans a l’assemblea van ser LMCE, CES-Solsona, CE Terrassa, CANMC, i per la FCEH va ser-hi present Josep Ramon Andrade.

Després de la benvinguda del president, Eduardo Roldán, en l’assemblea s’han presentat els informes de gestió i el calendari de competicions 2011-2012 per a la seva aprovació. D’altra banda, es dut a terme la liquidació del pressupost 2010 i l’aprovació del presentat per al 2011.

Eduardo Roldán ha manifestat que, en general, ha estat una temporada difícil per a les estacions espanyoles a causa d’una meteorologia adversa amb l’excepció de Sierra Nevada. Per això el president de l’entitat ha volgut felicitar pel seu esforç a totes les estacions espanyoles que han organitzat curses dels diferents esports que acull la RFEDI.

Un nou programa de tecnificació i alt rendiment

Durant l’acte també s’ha tingut una especial reconeixement per als esportistes que han guanyat els campionats d’Espanya en cada categoria i disciplina. En aquest sentit estrictament esportiu, Eduardo Roldán ha explicat la magnífica relació de la RFEDI amb el CSD i la importància del Pla Integral de Tecnificació i Alta Competició que s’està desenvolupant i que serà coordinado per la ja ex esquiadora María José Rienda juntament amb el director tècnic de la RFEDI, Nacho Oruezabal. L’objectiu d’aquest pla és que hi hagi un seguiment coherent dels bons esportistes des de l’etapa infantil fins arribar a juvenils de tal manera que no es perdin talents en el camí. No obstant això, el màxim dirigent de la neu espanyola ha estat molt clar en expressar que "el bon funcionament del pla passa per l’enteniment entre les autoritats esportives dels governs autonòmics i estatal a més de la sintonia i voluntat de col·laboració dels responsables tècnics de les federacions, especialment les més potents com són actualment l’andalusa, aragonesa i catalana. Ramon Carreras va ser present a la taula en qualitat de vicepresident de la RFEDI.

D’altra banda, s’ha posat de manifest per part del president, la sensibilitat del CSD davant el problema de dotació pressupostària que afronta la RFEDI per tirar endavant els seus equips. El president ha manifestat que l’actual secretari per l’esport, Albert Soler, coneix els estudis lliurats per la RFEDI en els quals hi ha un informe comparatiu sobre els pressupostos que diferents països (alpins i escandinaus) dediquen als esports d’hivern. En aquest tema Roldán ha estat taxatiu: "per ser competitius i tenir esportistes d’alt nivell hem de millorar econòmicament la federació". En aquest estudi es detalla que països com Suècia, Eslovènia o Finlàndia dediquen 17, 15 i 9 milions d’euros respectivament als esports d’hivern mentre que Espanya amb prou feines arriba als 4.

Jocs Olímpics d’hivern

Durant l’acte també s’ha parlat sobre els dos projectes olímpics d’hivern en marxa a Espanya com són el de Barcelona i el de Saragossa previstos per al 2022. Roldán ha explicat que és molt positiu per al món de la neu aquestes iniciatives i que la RFEDI prestarà tot el suport tècnic necessari a les dues candidatures perquè puguin presentar els seus projectes amb el màxim rigor.

Bona relació amb la FIS i competicions destacades

Durant la presentació també ha quedat patent l’excel·lent relació entre la FIS i la RFEDI, cal recordar que Roldán és membre del Comitè Executiu de la FIS. En aquest sentit, s’ha volgut destacar els programes internacionals de promoció dels esports blancs inspirats per la FIS com són el Snowkidz per a nens i la promoció del dia mundial de la neu que se celebrarà per primera vegada el 22 de gener de 2012 amb múltiples activitats de promoció a tot el món.

Des del comitè executiu s’ha volgut exemplificar la bona relació amb el màxim òrgan dels esports d’hivern internacionals amb tres esdeveniments que s’han celebrat aquest hivern a Espanya i que han significat posar el país en la palestra esportiva de la neu. Han estat els Mundials d’Snowboard La Molina 2011, les finals de la Copa d’Europa d’esquí alpí a Formigal i la Copa del Món de Telemark a Gran Pallars Espot.

Proves de Futur

Per als propers anys estan ja atorgades a Espanya esdeveniments de talla internacional com seran els Campionats del Món Júnior d’Snowboard a Sierra Nevada i les finals de Copa del Món i Campionats del Món Júnior de Telemark a Gran Pallars Espot per al proper hivern 2012. Per al 2013 estan previstes les finals de la Copa del Món d’Snowboard i Freestyle a Sierra Nevada, el 2014 arribarà a Barcelona el 49 Congrés bianual de la FIS i el 2015 s’organitzarà la Universiada a Sierra Nevada. A més, estan demanats els Campionats del Món Júnior per a La Molina 2015 i per al 2017 Sierra Nevada està interessada en organitzar els Campionats del Món d’Snowboard i Freestyle.

Esportistes espanyols destacats

Durant l’acte també s’ha destacat als esportistes amb millors resultats aquest hivern en l’alt nivell com és la primera posició de l’andalús Regino Hernández al snowboard cros dels Mundials Júnior de Valmalenco. Altres destacats han estat els catalans Ferran Terra i Andrea Jardí, amb les posicions 16 i 17 -respectivament- en la Supercombinada dels Mundials d’Esquí Alpí de Garmisch. S’ha destacat la 19a posició de l’andalusa Carolina Ruiz en aquests Campionats del Món. També s’ha esmentat els podis dels múixers Roberto Lorenzo (Fed. Gallega) i de José María Armengol (Fed. Basca) i Salvador Luque (Fed. Navarra) en els Mundials de múixing.

Emocionat record per a "Seve" i Juan Antonio Iglesias

S’ha dedicat un minut de silenci en memòria dels recentment morts Severiano Ballesteros com a impulsor universal de l’esport espanyol i per al delegat tècnic madrileny Juan Antonio Iglesias mort de manera prematura.

Finalment, s’han donat els premis de mèrit l’expresident de la Federació Asturiana, Francisco Guerra, ia la exesportista d’esquí de fons Pili Buzunariz. En l’apartat de candidats a les plaques i distincions per al 2012 s’han proposat María José Rienda, José Luis García (expresident de la Fed Esports d’Hivern Castella i Lleó), Moisés Rodríguez (expresident de la Fed. Càntabra Esports d’Hivern), Ángel Hernanz (expresident comitè de fons), Joan Anton Font (director de la Molina), Joan Torres (expresident de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya). Pel que fa a distincions s’ha proposat a TV3, TVE, Solo Nieve i als exmembres de l’equip tècnic de Rienda Valter Ronconi, Karin Arnold i Carlos Álvarez.