Laura Orgué s’imposa en la 36a Marxa Beret

El passat diumenge 22 de març es va celebrar en el Pla de Beret la 36a Marxa Beret, cita clàssica dels esports d’hivern del nostre país, que aquest any  va haver d’ajornar-se el passat 1 de febrer a causa de les intenses nevades. 

La fondista catalana de l’equip nacional, Laura Orgué, va rebre un homenatge per la seva retirada l’alta competició. Destacar els podis dels catalans Ruben Caseny, Oriol Llarden, Carla Badía i Zoe Sanllehy. El jove aranès, Pol Vidal, va finalitzar cinquè en els 42 quilòmetres.

Després d’ajornar-se el passat 1 de febrer a causa de les intenses nevades, uns 400 fondistes es van donar cita el diumenge 22 de març al Pla de Beret amb motiu de la 36a Marxa Beret. La xifra d’inscripcions ha estat menor en quant a la de febrer, on es van superar els 1.000 inscrits. Les distàncies van ser les habituals: 10, 21 i 42 km pel Pla de Beret, i al coincidir amb la Marcha Naut Aran es van sumat les distàncies de 5 i 2 km. 

Corredors d’elit de l’equip nacional espanyol i estrangers: alemanys, finlandesos, noruecs, russos, italians, francesos… no es van voler perdre la cita, atrets per ser una marxa popular inclosa al calendari FIS (Federació Internacional d’Esquí) de llargues distàncies i al calendari Euroloppet (Circuit Europeu) de marxes populars.

Entre els corredors nacionals va destacar la participació de la fondista catalana, Laura Orgué, que després de disputar aquesta edició de la Marxa Beret ha penjat els esquís. La catalana, de 28 anys, ha deixat la competició després d’acudir a tres Jocs Olímpics d’Hivern (Torí 2006, Vancouver 2010 i Sochi 2014), aconseguint en la cita russa de l’any passat un brillant desè lloc en els 30 quilòmetres sortida en massa, la millor classificació d’una fondista espanyola en un esdeveniment olímpic.   

El President de la Real Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI) l’aranès, May Peus, va mostrar el seu suport a Orgué en aquesta decisió, “és una llàstima que Laura ho deixi ja que es la millor fondista espanyola de tots els temps com va demostrar en Sochi. Laura és el referent per a les joves generacions’. Per la seva banda, Luís Carlos Medina, vicesindic i conselhèr d’Esports d’Aran, i director de la Marxa Beret, va voler agrair a Laura Orgué la seva presència en la Marxa Beret. Al finalitzar la cursa, Laura va rebre un càlid homenatge per part dels organitzadors de la Marxa Beret.

Podis dels catalans Sadurní Betriu, Ruben Caseny i Laura Orgué en 42 km

Quant als resultats, en categoria masculina en la distància de 42 Km., el guanyador va ser, Josu Erkizia, de l’equip VASCO DE CAMPING, amb un temps de 02:21:23. Sadurní Betriu, del CEFUC, va finalitzar en segona posició com en l’anterior edició de la Marxa Beret i l’aranès, Ruben Caseny, del CAEI, tercer. El també aranès, Pol Vidal, de l’ARAN NÒRDIC E.C, va finalitzar cinquè. En categoria femenina en 42 Km., la guanyadora va ser Laura Orgué, de l’equip SALOMON, amb un temps de 02:39:43, seguida de Bea Blanes, del MAYENCOS, segona i de Marielle Bigot, que va finalitzat tercera.

Podis catalans d’Oriol Llarden i Marta Folch en 21 km

En la resta de categories, el guanyador de 21 km categoria masculina, va ser Fabien Beaufis, amb un temps de 01:12:20. L’aranès Oriol Llarden, de l’ARAN NÒRDIC E.C, va finalitzar segon, i Josu Zarranz, tercer. La guanyadora de 21 km. va ser Isabel Pla, del MAYENCOS, amb un temps de 01:30:57, Marta Folch, del PEC i Aintzane Fayanas, segona i tercera respectivament. 

Podis catalans de Jordi Majoral, Carla Badia, Zoe Sanllehy i Mònica Felipó en 10 km

En la distància de 10 km, el guanyador va ser  Jorge Saura, de l’AD HOSPITAL BENASQUE, amb un temps de 0:36:26, segon ha estat Jordi Majoral, del CEFUC, i  tercer Merlin George, del SC FTROMEUP2. En categoria femenina de 10 Km, la guanyadora ha estat la jove aranesa Carla Badía, del CAEI, amb un temps de 0:43:49. En segona posició ha finalitzat la també aranesa Zoe Sanllehy, del CAEI, i tercera, Mònica Felipó, del CEFUC.

Energia de cara al Campionat d’Europa del 2016

Luís Carlos Medina, vicesindic i conselhèr d’Esports d’Aran, i director de la Marxa Beret, s’ha mostrat molt agraït amb l’organització de la Marxa Beret que després d’haver-se ajornat al febrer es va poder celebrar. Medina va assenyalar que “la Marxa Beret s’ha consolidat com un esdeveniment de màxima importància per a esportistes d’elit, tant nacionals com a europeus, i per a famílies que volen venir a gaudir. Això ens dóna energia de cara a l’organització dels Campionats d’Europa del 2016 que tindran lloc en la Val d’Aran.”

Un any més, els organitzadors de la Marxa Beret, han agraït el treball dels Voluntaris d’Aran, sense els quals l’organització de la Marxa no hagués estat possible.

La Marxa Beret l’organitza el Conselh Generau d’Aran, Baqueira Beret i l’Ajuntament de Naut Aran, amb la col·laboració de: Associacion Volentaris Val d’Aran, Audi, Foment Torisme Val d’Aran, Diputació de Lleida, Ajuntament de Vielha e Mijaran, Salomon, la Caixa, Powerade, Xchanging, AECC, Roche- Posay, Coca-cola, Pompièrs d’Aran, Aran Salut, Mossos d’Esquadra, INS d’Aran, Montgarri Outdoor, Hormaran, Construcciones Pena, a més de la Real Federació Espanyola d’Esports d’Hivern (RFEDI) i la Federació Catalana d’Esports d’Hivern (FCEH).