Redactat el Pla Estratègic d’esports d’hivern a Catalunya

Des de principis d’aquest any 2012, la Federació Catalana d’Esport d’Hivern, conjuntament amb la Secretaria General de l’Esport, l’Ajuntament de Barcelona i la Oficina de la Candidatura Olímpica Barcelona Pirineu 2022, ha estat treballant en la redacció del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern a Catalunya (PEEHC), una guia que contempla tots els elements bàsics estructurals necessaris per aconseguir una major i millor pràctica dels esports d’hivern a Catalunya.

Aquest Pla vol ser un instrument de potenciació dels esports de neu i gel al nostre país que ajudi tant a la promoció dels esports de base com als processos de tecnificació i alt rendiment. Entre els seus objectius, s’inclou la voluntat de tenir esportistes amb opcions d’obtenir millors resultats en alta competició.

19 línies estratègiques, 51 plans d’actuació i 90 especialistes

En la seva elaboració han participat més de noranta especialistes i agents vinculats als esport d’hivern, que han analitzat i debatut en diferents comitès i han fet un anàlisi de la situació actual dels esports d’hivern a Catalunya.

El Pla presenta 19 línies estratègiques i 51 plans d’actuació fruit d’un profund estudi de la situació actual, les fortaleses i debilitats del propi sector i les amenaces i oportunitats de l’entorn.

L’estudi és integral i recull totes les manifestacions esportives d’hivern, neu i gel, així com aquelles disciplines d’esports d’hivern adaptats per a persones amb una discapacitat.

Objectius

Els objectius que han guiat l’elaboració del PEEHC han estat: 

– Promocionar la pràctica esportiva dels esports d’hivern a Catalunya, tant els de neu com els de gel i posicionar el Pirineu català a nivell internacional com a territori de referència en l’oferta d’oci esportiu en esports d’hivern així com a referent de qualitat en l’organització de grans esdeveniments 

– Aconseguir esportistes d’elit que tinguin l’opció d’obtenir resultats de primer nivell en competicions internacionals d’Esports d’Hivern com els circuïts de les Copes del Món, els Campionats del Món i els Jocs Olímpics i Paralímpics.

Presentació del PEEHC

La reunió de presentació del PEEHC, en la qual va prendre part l’Oscar Cruz, President de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, entres altres assistents, va tenir lloc el passat dilluns dia 9 de juny, al Museu i Centre d’Estudis de l’Esport Dr. Melcior Colet de Barcelona.

Contingut del PEEHC

El document contempla una fotografia actual dels esports d’hivern a Catalunya recolzat amb un estudi sobre les fortaleses i debilitats de les estructures organitzatives d’aquest sector, així com les oportunitats i amenaces de l’entorn. Com a oportunitats dinamitzadores s’inclouen el procés de la candidatura olímpica i paralímpica Barcelona – Pirineus 2022, el potencial de creixement de les especialitats de gel a Catalunya, la millora del rendiment esportiu per la utilització de noves tècniques d’entrenament aplicats als Esports d’Hivern i l’enfortiment de la projecció de la marca Pirineus en el sector turístic, entre d’altres.

La segona part del PEEHC recull el disseny estratègic del Pla, apuntant 19 línies estratègiques i 51 plans d’actuació que segons Ivan Tibau, Secretari General de l’Esport:

“ens permet disposar d’una guia que contempli tots els elements bàsics i estructurals necessaris per aconseguir una major i millor pràctica d’aquests esports”.

Primer horitzó 2022

El Pla assenyalà un primer horitzó del 2022, per arribar al qual s’han establert diferents prioritats i fases de definició i implementació, un assaig que és un punt de partida, obert i subjecte a canvis a mesura que els agents públics i privats que hi intervenen facin arribar noves aportacions.

Durant la reunió de presentació del Pla, Ivan Tibau, va afegir que:

"el PEEHC representa un reforç més per a la candidatura olímpica de Barcelona-Pirineus 2022, i és un instrument de potenciació dels esports de neu i de gel al nostre país”

El Pla es pot consultar a la pestanya LA FEDERACIÓ, apartat PLA ESTRATÈGIC D’ESPORTS D’HIVERN.